Golonka pieczona w glazurze z papryką wędzoną pimenton

Golonka pieczona w glazurze z wędzoną papryka pimenton
Golonka pieczona w glazurze z wędzoną papryka pimenton

Golonka pieczona w glazurze z papryką pimenton to golonka w wersji de lux. Delikatne mięso, cudowny tłuszczyk, aromat wędzonej papryki oraz ostrość czosnku i musztardy. Gotowanie, marynowanie i pieczenie sprawia, że tak przygotowana pieczona golonka to prawdziwy rarytas. To danie to będzie Waszą pozycją obowiązkową w okresie jesienno-zimowym. Oto przepis na golonko pieczone w glazurze z papryką wędzoną pimenton!

Składniki potrzebne do przygotowania golonki pieczonej w glazurze z papryką wędzoną pimenton

Porcja na 1 tylną golonkę wieprzową

  • 1 golonka wieprzowa ze skórą (duża z tylnej nogi)

Wywar do gotowania golonki

  • 3 liście laurowe
  • ok. 6 ziaren ziela angielskiego
  • pół łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 5 goździków
  • pół główki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół selera korzeniowego
  • 1 cebula
  • 1 por (biała część)
  • sól do smaku - musi być dobrze przyprawione

Glazura do golonki z papryką pimenton

  • 3/4 szklanki wywaru z gotowania golonki
  • 2 łyżki musztardy kremowej (kremska, sarepska) - nie może być zbyt ostra
  • 1 łyżeczka ciemnego, naturalnego miodu - najlepiej spadziowego lub gryczanego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej pimenton
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula pokrojona w plasterki

Jak ugotować golonkę przed pieczeniem

Golonkę dokładnie myjemy i ewentualnie opalamy resztki włosia. Razem z warzywami umieszczamy mięso w dużym garnku, zalewamy wodą tak by zakrywała mięso, dodajemy przyprawy i gotujemy. Tak duża golonka (tylna golonka) musi gotować się ok.2 godziny. Po ugotowaniu mięso studzimy, a wywar zostawiamy - będzie potrzebny do przygotowania marynaty, a resztę także można wykorzystać. Sprawdź, co można zrobić z wywarem z gotowania golonki.

Jak zrobić marynatę do pieczonej golonki z papryka pimenton

Gdy mięso stygnie przygotowujemy marynatę i glazurę do golonki. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z musztardą i wędzoną papryką pimenton. Dodajemy miód i podgrzany bulion - wtedy składniki glazury łatwiej się połączą. Marynatę schładzamy. Wystudzoną golonkę zalewamy marynatą i zostawiamy w zalewie na minimum 2 godziny. Co jakiś czas odwracamy mięso.

Jak upiec golonkę w glazurze

Po marynowaniu golonkę wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na spód układamy plasterki cebuli, na których układamy golonkę i wlewamy ok. ¼ szklanki marynaty. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wstawiamy mięso i polewamy 2 łyżkami pozostałej marynaty. Następnie co 5 minut polewamy golonkę kolejnymi 2 łyżkami zalewy. Dzięki temu na mięsie powstaje wspaniała glazura. W sumie golonka piecze się ok. 30 do 40 minut. Na koniec warto na 3 minuty włączyć termoobieg lub funkcję grilla.

Pieczona golonka w glazurze z wędzoną papryką pimenton gotowa do podania
Pieczona golonka w glazurze z wędzoną papryką pimenton gotowa do podania

Ta golonka pieczona w glazurze z papryką pimenton to prawdziwy majstersztyk. Pimenton cudownie smakuje z wieprzowiną. Jest także idealnym dodatkiem do żeberek. Pimenton i tłusta wieprzowina to prawdziwa poezja smaku!

Przepisy dla miłośników golonki: Golonka w piwie i miodzie, Golonka po bawarsku 

Komentarze