Chleb pszenno-żytni z nasionami

wpis w: chleby, inne, śniadania | 0

Chleb pszenno-żytni z nasionami to pyszna alternatywa do zwykłego chleba pszennego. Świetnie pasuje na wszelkie kanapeczki.

Chleb pszenno-żytni z nasionami

Chleb pszenno-żytni z nasionami

Czas przygotowania: 1 godzina, 30 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 30 minut/y

Czas całkowity: 2 godzin/y

Składniki:

  • 300g ciepłej wody,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 1 saszetka suszonych drożdży (lub 20g świeżych drożdży),
  • 250g mąki pszennej,
  • 250g mąki żytniej,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 łyżki siemienia lnianego,
  • 3 łyżki słonecznika,
  • sól,
  • 2 suszone pomidory odsączone z oleju.

Przygotowanie:

  1. Cukier i drożdże dobrze wymieszać z wodą.
  2. Dodać mąki (oba rodzaje), olej, sól, słonecznik i siemię lniane.
  3. Wyrobić ciasto.
  4. Zostawić ciasto na godzinę do urośnięcia w misce wysmarowanej olejem i przykrytej ręcznikiem papierowym w ciepłym miejscu.
  5. Po godzinie urośnięte ciasto krótko urobić, żeby je odgazować.
  6. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem.
  7. Zostawić na 30 minut do urośnięcia.
  8. Piec 30 minut w 220st.
https://www.bardzogrubysmok.pl/chleb-pszenno-zytni-z-nasionami/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *