Spadł pierwszy śnieg, więc przygotowałam, jak to mawia moje dziecko, śnieżne ciasteczka. Do mojego podstawowego przepisu na kruche cytrynowe ciastka dodałam mak i upiekłam je w formie małych kuleczek. Po wystudzeniu obtoczyłam je w cukrze pudrze. Są słodkie, smakowite i urocze, w sam raz na jadalny prezent dla bliskiej osoby.
około 35 sztuk
- 260 g mąki pszennej
- łyżka maku niebieskiego
- 60 g cukru pudru
- 120 g masła
- 2 łyżki śmietany
- 2 żółtka
- starta skórka z całej cytryny
- łyżka cukru pudru
Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę.
Dalej ucierając dodajemy śmietanę i żółtka.
Następnie dodajemy przesianą mąkę, mak oraz startą skórkę z cytryny.
Zagniatamy na gładkie ciasto i jeśli trzeba schładzamy je w lodówce.
Ze schłodzonego ciasta formujemy kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego i układamy je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy do zrumienienia (ok.15 minut) w 180 stopniach.
Studzimy na kratce, a następnie przekładamy do miski z cukrem pudrem i mieszamy, aż będą obtoczone.
Smacznego :)
Brak komentarzy