Ingredients
-
300g Mąka pszennaJasna
-
250g Mąka żytniaJasna
-
200g Cukier puder
-
3 łyżeczki Przyprawa do piernika
-
2 łyżeczki Kakao
-
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
-
1 łyżeczka Soda
-
150 ml Olej
-
150 ml Mleko roślinne
Wegańskie pierniczki świąteczne
Nadeszła zima, a wraz z nią sezon świąteczny. Z czym Wam się kojarzą święta? Dla mnie jest to czas wypełniony do granic możliwości kolorowymi światełkami i unoszącym się w powietrzu zapachem przyprawy do piernika. Jedno i drugie bardzo lubię, ale w związku z tym, że jest to blog kulinarny, to pokażę Wam mój ulubiony PRZEPIS NA WEGAŃSKIE PIERNICZKI
To za co je uwielbiam to fakt, że są szybkie do przygotowania i można je dekorować i jeść zaraz po upieczeniu! Nie musisz planować ich wypiekania z wyprzedzeniem. Masz ochotę je ukręcić? Wlatujesz do kuchni, wyrabiasz ciasto, pieczesz pierniczki i zajadasz. Każdy powinien sobie poradzić z ich zrobieniem.
Czy posmakują NIEWEGANOM?
Pewnie, że tak! Pierniczki bez jajek są równie dobre w smaku, jak te tradycyjne. Nie musisz się przejmować, zakasaj rękawy i śmigaj do kuchni
Jeśli chcesz na święta przygotować wyjątkowe ciasto, to polecam Ci piernik z dyni. Wygląda świetnie, a smakuje jeszcze lepiej!
Wegańskie pierniczki – KĄCIK PORAD
- Do przygotowania pierniczków używałem mąki pszennej i żytniej jasnej, takie też Wam polecam.
- Cukier puder w moim przypadku był z cukru trzcinowego, który sam zmieliłem. Możesz również użyć cukru pudru białego.
- Od grubości rozwałkowanego ciasta zależy, czy pierniczki po upieczeniu będą bardzo chrupiące (cienkie ciasto), czy miękkie (grubsze ciasto). Ja polecam rozwałkowanie na około 3-4 mm.
- Do dekoracji możesz użyć czego tylko chcesz. Ja chciałem mieć klasyczne i proste pierniczki, więc ich nie ozdabiałem.
- Gotowe pierniczki możesz przechowywać w puszce przez nawet kilka tygodni… Ale czy tak długo wytrzymasz, żeby nie zjeść ich wszystkich?
Składniki
Mąka pszenna: 300g | |
Mąka żytnia: 250g | |
Cukier puder: 200g | |
Przyprawa do piernika: 3 łyżeczki | |
Kakao: 2 łyżeczki | |
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka | |
Soda: 1 łyżeczka | |
Olej: 150 ml | |
Mleko roślinne: 150 ml |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
Bardzo fajne, delikatne pierniczki świąteczne. Chyba nie widziałam jeszcze równie prostego przepisu na pierniczki, który by dobrze wyszedł. Pierniczki są delikatne, lekko słodkie. Jak ktos lubi intensywne w smaku, albo nie planuje lukru, to można chyba dać więcej cukru pudru i przyprawy piernikowej. Jedynie kolor jest troche mniej żywy, niż przy użyciu jajek. Bardzo fajny przepis, polecam.
Bardzo mi miło
Czy może być mąka żytnia pełnoziarnista, (czy dać do całości pszenną)? Jeśli tak, to wszystko dalej jak w przepisie?
Dziękuję
Myślę, że bez problemu można dać pełnoziarnistą lub samą pszenną
Łatwe, pyszne. Zastanawiam się tylko jak długo można je przechowywać?
Kilkanaście dni na pewno powinny być dobre
Może nawet kilka tygodni 
Jakiego rodzaju mleka roślinnego najlepiej użyć
Tak na prawdę nie ma to większego znaczenia. Ja użyłem sojowego, ale raczej każde inne również się nada
Czy ciasto może „leżakować” w lodówce przez parę tygodni, jak w przypadku tych tradycyjnych pierniczków?
Szczerze, to nie odstawiałem na dłuższy czas do lodówki
Kiedy najlepiej upiec te pierniczki, aby na święta nie były za twarde?
One nie są z tych bardzo twardych, tak więc nie trzeba ich piec z wyprzedzeniem
Czy piekarnik ma być ustawiony na termoobieg czy góra-dół?
góra-dół
Robimy te pierniki od kiedy lato się skończyło… już chyba szósty raz, tym razem z podwójnej porcji. Rzeczywiście, też dodajemy trochę więcej cukru i przyprawy piernikowej. Używam takiej mąki jaką akurat mam w domu w danej chwili i zawsze wychodzi, extra!
Super! Bardzo mi miło, że wegańskie pierniczki posmakowały
Ile około wychodzi pierniczków z podanych proporcji?:)
60 niedużych pierniczków
Czytając komentarze spróbuję zrobić w tym tygodniu bo akurat wnuczka weganką zobaczymy czy mnie też wyjdą fajne
Super, powodzenia życzę i smacznego