sobota, 5 grudnia 2020

PASZTET Z KASZY GRYCZANEJ I GRZYBÓW


 

Kto przeszedł na jasną stronę mocy ( w mojej ocenie) i wyeliminował mięso ze swojej diety zupełnie a czasami tęskni za pasztetem mazowieckim, mam dobrą wiadomość :-) Zmajstrowałam takowy produkt w wersji wegetariańskiej. Poza tym, że pasztet można zajadać z pajdą chleba jest doskonałą bazą do farszu na pierogi wigilijne,wystarczy odrobinę kiszonej kapusty i naprawdę powiadam Wam genialnie smakuje zawinięte w ciasto pierogowe w towarzystwie barszczu czerwonego, oczywiście klarownego. 

 

 

 

 

 Składniki: 

  • 100 g ugotowanej kaszy gryczanej 
  • ok. 300-400 g suszonych grzybów                               


  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 cebula czerwona
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • 50 ml białego wina 
  • 2 łyżki oleju 
  • łyżka masła

Sposób przyrządzenia: 

  1.  Grzyby namoczyć na noc, następnie ugotować z włoszczyzną lub w bulionie warzywnym.
  2.  Cebulę zeszklić na oleju, dodać grzyby, czosnek, przyprawy i masło.
  3.  W/w składniki zalać winem. Gotować aż wino odparuje. 
  4. Połączyć grzyby z kaszą i zblendować na gładką masę. Gotowe :-) 

 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz