Blog posts

Ciasto Kinder Country bez pieczenia

Ciasto Kinder Country bez pieczenia

Ciasta, Ciasta bez pieczenia, Dla dzieci

Doskonały deser na zimno inspirowany pysznymi batonikami dla dzieci, to ciasto Kinder Country bez pieczenia. Deser ten posmakuje wszystkim, nie tylko najmłodszym. Wpłynie na to pyszna, śmietanowa masa oraz preparowane, miodowe ziarna pszenicy oraz ryżu. Ale nie tylko! Urzeknie Was również kremowe, czekoladowe wykończenie, które wręcz rozpływa się w ustach. Ciasto Kinder Country to świetna propozycja na imprezę lub urodziny dziecka. Albo na dość prosty w wykonaniu deser do niedzielnej kawy.

Prezentowane przez nas ciasto jest wykonane na spodzie z masy czekoladowej, w której zatopione są „dmuchane” ziarna. Zrobiliśmy to bez spodu z herbatników. Nie do końca jesteśmy zadowoleni z tego rozwiązania. Pierwsze Ciasto Kinder Country, które już robiliśmy, było właśnie na spodzie z herbatników. Sposób, który dziś prezentujemy, jest zapewne bliższy oryginałowi. Jednak ziarna nie zawsze są zdyscyplinowane, przez co spód niekoniecznie się kroi tak jakbyśmy oczekiwali 😉🙂. Wybór jednak pozostawiamy Wam i przepis zawiera dwie wersje tego deseru.

Ciasto Kinder Country bez pieczenia


Ciasto Kinder Country bez pieczenia

Składniki:

Masa nr. 1

  • ekspandowana pszenica w miodzie: 1 szklanka
  • ekspandowany ryż: 1 szklanka
  • gorzka czekolada: 100 g
  • śmietana 30 % : 50 ml

Masa nr. 2

  • śmietana kremówka 30 % : 300 ml
  • mleko w proszku: 0,5 szklanki
  • żelatyna: 2 łyżeczki
  • mleko: 100 ml
  • cukier: 2 łyżki

Masa nr. 3

  • śmietana kremówka 30 % : 300 ml
  • czekolada deserowa: 100 g
  • żelatyna: 1 łyżeczka

Ciasto Kinder Country bez pieczenia


Ciasto Kinder Country przepis

Wykonanie:

1. Formę 20 x 20 cm wykładamy folią z zakładem. Jeżeli chcemy spód z ciastek, to wykładamy spód herbatnikami.

2. Przygotowujemy 1 masę: śmietanę podgrzewamy z połamaną czekoladą. Kiedy postanie płynna masa, wsypujemy pszenicę oraz ryż. Następnie dokładnie mieszamy, aby każde ziarno pokryło się czekoladą. Wykładamy do pustej formy ( lub na herbatniki). Na koniec wyrównujemy i ugniatamy łyżką. Odstawiamy do stężenia.

3. Masa nr. 2: w 100 ml mleka namaczamy żelatynę a następnie podgrzewamy, żeby się rozpuściła i odstawiamy do ostygnięcia. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Nie przerywając ubijania, dodajemy mleko w proszku. Na koniec słodzimy i delikatnie wlewamy przestudzoną żelatynę. Wykładamy na 1 masę i odstawiamy do stężenia.

Ciasto Kinder Country bez pieczenia

4. Masz nr. 3: w 100 ml śmietany zamaczamy żelatynę i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż się wszystko rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia. Resztę śmietany ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce masy czekoladowej, ciągle miksując. Masę wykładamy na 2 poprzednie. Następnie wyrównujemy, ewentualnie dekorujemy i czekamy do stężenia. [Nasza kratka powstała poprzez naciśnięcia tępą stroną noża jeszcze niestężałej masy]😎

Zachęcamy również do sprawdzenia naszych innych przepisów na pyszne ciasta bez pieczenia i nie tylko. Min. doskonałego ciasta barbórkowego, pysznego miodownika bez pieczenia, oraz lekkiego ciasta jogurtowego na biszkopcie, a także innych ciast i deserów.

Smacznego!

Ciasto Kinder Country bez pieczenia

Ciasto Kinder Country bez pieczenia

 

 

Napisz komentarz