Dobrze Zalany Pan Karp
Witajcie Kochani.
Dzisiaj kolejna propozycja rybki na Wigilię. Pyszny karpik w delikatnej zalewie. Kto lubi mocniejsze smaki może dodać więcej octu. Smacznego.
Potrzebujemy 1 karp 1,4-1,5 kg
1 cebula
1/4 szkl octu 10%
4 szkl wody
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
2 jajka
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
sól
pieprz mielony
liść laurowy, pieprz, ziele angielskie
Karpia oczyściłam, umyłam, podzieliłam na półdzwonka. Posoliłam lekko, popieprzyłam, zawinęłam w folię spożywczą i odstawiłam na 2-3 godziny do lodówki.Cebulę pokroiłam w piórka i podsmażyłam na oleju do zeszklenia. Z wody, octu, cukru, soli, ziela, pieprzu i liści laurowych (3) ugowałam zalewę.Karpia panierowałam w jajku i bułce i usmażyłam na złoto.Wystudziłam, przełożyłam do słoika i kiedy wystygł zalałam go letnią zalewą.Po 2 dniach był gotowy do zjedzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz