czwartek, 3 grudnia 2020

Makaron z boczkiem i kurczakiem

Tym razem postanowiłem nie gotować osobno makaronu. Może nie jest to wykwintne danie, składniki są dość okrojone, jednak smak jest nie do opisania.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

 

125 g makaronu chow mein

250 g surowego boczku

250 g piersi z kurczaka

1 cebula

100 g mini pieczarek

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka cukru palmowego

2 łyżki sosu ostrygowego

1 szklanka wrzątku

1 łyżka mąki z tapioki

100 ml zimnej wody

1 pęczek natki pietruszki

 

 

 

Przygotowanie:


 

 

Boczek kroimy na kawałki, jakie wolicie. Smażymy na rozgrzanej suchej patelni (opcjonalnie wlewamy łyżkę oleju), po kilku minutach wlewamy sos sojowy.

 

Dusimy przez 5 minut pod przykryciem, dodajemy posiekaną cebulę.

 

Pieczarki oczyszczamy, dodajemy do całości, dusimy pod przykryciem.

 

Filet z kurczaka kroimy na duże kawałki, przekładamy na patelnię.

 

Całość podlewamy wrzątkiem, wrzucamy makaron i dusimy do jego miękkości. Kilka minut przed końcem przyrządzania dania, dodajemy cukier i sos.

 

Na koniec zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną wody.

 

Całość podajemy z posiekaną natką pietruszki.

 


 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz