Tarta z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami włoskimi

Tarta z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami włoskimi to jedna z moich ulubionych wytrawnych tart. Rozpływające się w ustach słodkie gruszki, wyrazisty ser i orzechy włoskie, które idealnie uzupełniają smak owoców oraz pleśniowego sera i dodają tarcie wspaniałej chrupkości. To wszystko tworzy przepyszny zestaw na lunch czy kolację.

tarta z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami włoskimi

Tarta z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami włoskimi – pomysł na lunch lub kolację

Jak ja lubię tarty i quiche. Są fantastycznym polem do eksperymentów. W tarcie możemy połączyć ze sobą rozmaite składniki i w większości przypadków efekt będzie świetny. Jest coś w zestawieniu idealnie maślanego, kruchego ciasta i zapiekanych warzyw, owoców, serów. Ta tarta z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami włoskimi jest świetnym dowodem na to, że składniki, które może na pierwszy rzut oka nie do końca do siebie pasują, razem smakują cudownie.

tarta z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami włoskimi

Tarta to świetny pomysł do spakowania w lunchbox do szkoły czy do pracy. Nie trzeba jej podgrzewać, wystarczy chwycić kawałek w rękę. Tarta to też efektowny dodatek do kolacji ze znajomymi czy do rodzinnego obiadu.

Orzechy włoskie wisienką na torcie. A właściwie tarcie

Tarta do sukcesu potrzebuje trzech najważniejszych składników – słodkich, miękkich gruszek, mocno aromatycznego sera z niebieską pleśnią oraz orzechów włoskich. Te ostatnie pojawiają się w praktycznie każdym elemencie potrawy – są w cieście, znajdziemy je zapieczone w masie i służą też jako chrupiąca dekoracja.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

tarta z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami włoskimi

Do tarty użyłam orzechów włoskich Helio Natura, które pochodzą z upraw ekologicznych. Jeśli do tej pory traktowaliście orzechy włoskie z lekką pobłażliwością, z tym przepisem możecie odkryć je na nowo. Warto to zrobić nie tylko dla walorów smakowych – orzechy to samo zdrowie!

tarta z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami włoskimi

Orzechy włoskie zawierają aż 10 proc. pełnowartościowego białka, dzięki czemu są bardzo sycące i szybko możemy zaspokoić nimi głód. Znajdziemy w nich też duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które stymulują układ immunologiczny oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi. Orzechy włoskie mogą też pochwalić się dużą zawartością magnezu, potasu, cynku i witaminy B6.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na tarty i quiche znajdziesz w zakładce WYPIEKI

tarta z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami włoskimi

Tarta z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami włoskimi – najważniejsze składniki

Gruszki. Możecie użyć dowolnego rodzaju gruszek, najważniejsze by były już dojrzałe i słodkie. Twarde i zielonkawe nie będą tak pięknie kontrastować z kolejnym składnikiem, którym jest…

Ser pleśniowy. Solidna porcja sera z niebieską pleśnią nadaje tej tarcie naprawdę wyjątkowy, intensywny smak. Wiem, że robi też z niej prawdziwą bombę kaloryczną, ale czasem można sobie pozwolić na rozpustę. Zwłaszcza jeśli jest tak pyszna. Do tarty będziecie potrzebować kawałka sera typu Gorgonzola, Roquefort czy nasz rodzimy Lazur.

tarta z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami włoskimi

Orzechy włoskie. Pomagają zbalansować słodkość gruszki i aromat sera, a przy okazji dodają jakże potrzebnego chrupnięcia. Warto wybrać świeże orzechy dobrej jakości, przesuszone mogą się przypalić i stać się gorzkie.

Mąka. Do tart używam różnych rodzajów mąki, ciągle eksperymentuję. W tym przypadku najlepiej sprawdziła się standardowa mąka pszenna typ 480.

tarta z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami włoskimi

Masło. Nie ma ciasta kruchego bez solidnej porcji masła. Polecam Wam użyć prawdziwego masła o min. 82% zawartości tłuszczu. Miksy tłuszczowe bazujące na olejach roślinnych zmieniają smak i konsystencję ciasta na niekorzyść. Margaryny bazują też na oleju palmowym, który jest mocno kontrowersyjnym produktem ze względu na proces produkcji i wątpliwe właściwości zdrowotne. Warto więc go unikać.

Tarta z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami włoskimi

Tarta z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami włoskimi

Pyszna tarta z całym bogactwem smaków – słodką gruszką, wyrazistym serem pleśniowym i chrupiącymi orzechami włoskimi. Idealna na lunch czy kolację.
5 na 2 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 2 hours 30 min.
Porcje: 6 porcji

Sprzęt

  • Forma do tarty o wymiarach 35×10 cm

Składniki 

Ciasto

  • 170 g mąki pszennej
  • 30 g orzechów włoskich zmielonych
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki lodowatej wody

Nadzienie

  • 2-3 gruszki
  • 100 g sera pleśniowego typu Gorgonzola, Lazur
  • 60 g orzechów włoskich np. Helio Natura
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 2 jaja
  • sól, pieprz
  • łyżeczki rozmarynu
  • świeży tymianek do posypania

Kroki

  • Wszystkie składniki na ciasto zagnieć szybko na jednolitą masę. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na min. 30 minut.
  • Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim formę do pieczenia. Wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Ponownie wyjmij ciasto z lodówki, ponakłuwaj spód widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na niego suchy groch albo obciążniki do ciasta. Wstaw do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez 10-12 minut.
  • Gdy ciasto się piecze, umyj gruszki, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na plastry. Pokrój też lub połam na mniejsze kawałki ser pleśniowy i orzechy włoskie.
  • Roztrzep jajka ze śmietaną, rozmarynem, solą i pieprzem.
  • Wyjmij na chwilę ciasto z piekarnika, zdejmij papier i obciążniki i piecz przez 12 minut.
  • Wyjmij ciasto, ułóż na nim gęsto pokrojone gruszki, pokruszone kawałki sera i orzechy. Zalej całość masą śmietanowo-jajeczną.
  • Wstaw do piekarnika i piecz przez 30-35 minut. Przed podaniem posyp świeżym tymiankiem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: kolacja, lunch, wypieki
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: gruszki, lunch, orzechy włoskie, ser pleśniowy, tarta, tarta wegetariańska, tarta z gruszkami, zdrowa kolacja

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. malgosia says:

    Pycha,wszystkie skladniki kocham.

  2. 5 stars
    Przepis godny polecenia. Smakuje fantastycznie !

    1. Aga Author says:

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl