Tartinki bankietowe z krewetkami koktajlowymi

Tartinki bankietowe to kawałki ciemnego pieczywa podane z krewetkami przygotowanymi w formie sałatki, a także z ogórkiem i cebulą połączone majonezem z dodatkiem koperku.

Tartinki bankietowe z krewetkami w moim wykonaniu może nie są jakoś specjalnie efektowne, ale za to daję gwarancję, że smakują wybornie. Oczywiście możesz odtworzyć wiernie mój przepis, jak również dowolnie go modyfikować. Warunkiem udanych tartinek jest jednak zastosowanie ciemnego chleba, krewetek koktajlowych i tego czegoś, co będzie pięknie chrupało. Plus oczywiście parę detali i trików, o których dowiesz się z przepisu.

Składniki

200 gramów krewetek koktajlowych
świeży ogórek
czerwona cebula
2 cytryny
musztarda Dijon
majonez
świeży koperek
2 wiejskie jajka
ciemny chleb
musztarda lub sos koperkowy
sól

Przepis na tartinki bankietowe z krewetkami

Jeśli masz możliwość kup całe krewetki koktajlowe, obierz je i oczyść. W przeciwnym przypadku musisz się zadowolić już obranymi, mrożonymi. Obieranie krewetek koktajlowych to bez wątpienia prawdziwa próba cierpliwości. Gdy już jednak to zrobisz poczujesz różnicę w smaku w stosunku do mrożonych.

Przesmaż krewetki

Obrane i oczyszczone krewetki wrzuć na rozgrzaną patelnię z minimalną ilością oliwy. Dodaj nieco soli oraz wyciśnij do nich sok z cytryny. Smaż bardzo krótko, około dwóch minut. Przesmażone krewetki przełóż na ręczniki papierowe do osuszenia.

Przygotuj sałatkę krewetkową

Osuszone i przestudzone krewetki wrzuć do miski. Dodaj obrany i bardzo drobno pokrojony ogórek oraz łyżkę majonezu. Dodaj również bardzo drobno posiekaną czerwoną cebulę oraz łyżeczkę musztardy Dijon. Nie pytaj mnie o proporcje składników. Za każdym razem różnią się one nieco. Zawsze przygotowuj dania pod swoim kątem. Na koniec dodaj do sałatki krewetkowej posiekany koperek oraz wciśnij sok z drugiej cytryny. Być może konieczne będzie również dodanie odrobiny soli.

Sałatkę krewetkową wymieszaj dokładnie i dopraw do smaku, jeśli potrzeba. Następnie miskę owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. W tym czasie sałatka krewetkowa powinna się „przemacerować”.

Tartinki bankietowe z krewetkami propozycja podania

Jak już wspomniałem do przygotowania tartinek bankietowych z krewetkami potrzebny będzie ciemny chleb. Może to być pumpernikiel, ale równie dobrze zwykłe żytnie pieczywo. Pieczywo pokrój w kwadraty o bokach wielkości czterech centymetrów. Ugotuj jajka na twardo, obierz i pokrój w plasterki. Każdy z kawałków pieczywa posmaruj niedużą ilością sosu koperkowego lub musztardy. Zdecydowanie najlepszy będzie sos koperkowy na bazie musztardy znany w kuchni szwedzkiej. Można go dostać np. w znanym szwedzkim sklepie meblowym.

Na posmarowane sosem kawałki pieczywa nakładaj po plasterku ugotowanego jajka. Na tak przygotowaną bazę nakładaj następnie sałatkę krewetkową. Mniej więcej po łyżce na każdą tartinkę bankietową. Podawaj ozdobione posiekanym świeżym koperkiem oraz z cząstkami cytryny.


Wypróbuj również przepis na koktajl z krewetek oraz przepis na sałatka krewetkowa z dodatkiem śliwek suszonych. Unikalny smak!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *