.

środa, 17 grudnia 2014

Choinka z dżemem jabłkowym


Christmas tree with apple jam


Składniki.
15 dag mąki
5 dag masła
5 dag cukru pudru
1 /2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 laski wanilii
1-2 łyżki śmietany 18%
1 jajo
3 łyżki dżemu z rajskich jabłek
1 łyżeczka cukru brązowego

Wykonanie.
Mąkę przesiać z proszkiem i posiekać z tłuszczem. Zagnieść dodając jajko, śmietanę, cukier i wanilię.
Ciasto rozwałkować, wyciąć dwa takie same trójkąty. Jeden posmarować dżemem, przykryć drugim.

 Zaznaczyć pośrodku pień i z obu stron ponacinać "gałęzie". Każdą gałąź przekręcić. Z resztek ciasta dokleić pień-dół choinki. Całość posypać cukrem. Piec w temp.180 stop. 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz