2020/12/01

Wilgotne i wyraziste brownie – w czym tkwi jego sekret?

W Twojej ulubionej cukierni podają doskonale wilgotne i mocno czekoladowe brownie? Spróbuj przygotować takie w domu dla swoich gości! To prosty przepis, który zachwyci wszystkich czekoladoholików. Poznaj sekret wilgotnego i wyrazistego brownie.



Dobrze rozpuszczona czekolada


Dobrej jakości czekolada to podstawa udanego brownie. Zanim dodasz ją do ciasta, musisz rozpuścić ją w prawidłowy sposób. Grudki lub oddzielony tłuszcz nie są mile widziane.

Najlepiej sprawdzi się czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel, ponieważ ma odpowiednio głęboki i mocny smak. Posiekaj ją na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Pamiętaj o tym, żeby cały czas mieszać, aż do uzyskania gładkiego kremu. Nie gotuj, aby masa się nie zwarzyła.

Przesiane składniki i ubite jajka


Brownie wyróżnia się bardzo lepką konsystencją. Aby nic nie zaburzyło tej struktury, musisz zadbać o dobrze napowietrzoną mąkę oraz jajka.

Proszek przesiewaj do miski powoli i bardzo dokładnie, aby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń. Jajka z cukrem ubijaj na wysokich obrotach bez przerwy przez kilka minut, do chwili aż powstanie puszysta jajeczna masa. Zwróć uwagę także na to, w jaki sposób łączysz ze sobą składniki. Gwałtowne i intensywne mieszanie może przyczynić się do zaburzenia konsystencji.

Zawartość tłuszczu w maśle


Sekret wilgotnego ciasta tkwi w maśle dobrej jakości. Musi być go dużo, aby brownie było odpowiednio mokre i gęste. Zadbaj o to, żeby masło miało minimum 82% tłuszczu mlecznego. Dzięki temu ciasto będzie kremowe oraz delikatne, a także dłużej zachowa świeżość. Dobrej jakości masło odpowiada również za powstawanie kruchej warstwy na wierzchu brownie i wspaniały maślany smak.

Długość pieczenia


Podczas pieczenia brownie powinno być jednostajnie ogrzewane. Temperatura nie może być zbyt wysoka, ponieważ na zewnątrz ciasto się spali, a w środku zostanie surowe. Optymalna temperatura to 175°C. Piec należy bez termoobiegu na środkowej kratce przez około 45 minut. Nie wolno wydłużać tego czasu, ponieważ bardzo łatwo wysuszyć to ciasto. Dokładny przepis znajdziesz tutaj: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-szybkie-ciasto-czekoladowe/.

Nie zwlekaj. Zadbaj o wszystkie szczegóły i przygotuj idealnie brownie już dziś!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz