wtorek, 1 grudnia 2020

PANNA COTTA Z MANGO I MARAKUJĄ

 Ten klasyczyny włoski deser można przygotować na różne sposoby, tym razem proponuję Wam wersję egzotyczną z owocem mango i marakui. Jego słodko- kwaśny miąższ świetnie komponuje się ze smakiem panna cotty. Idealny deser na jesienno-zimowę porę. 






Przygotowanie: 20 min.

Chłodzenie: 6 godz.

Porcja dla 4 osób:

● 150 g śmietany kremówki*

● 75 g drobnego cukru

● 300 g ubitej śmietany kremówki

● 2 listki żelatyny (8 g)

● 2 owoce marakui

● 1 mango

● 1limonka

● 1 laska wanilii

● 1 szczypta kardamonu

 

Przygotowanie :

Laskę wanilii rozetnij wzdłuż i nożem wyskrob ziarenka. Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie.

Do rondla wlej 150 g śmietany kremówki, dodaj cukier, rozciętą laskę wanilii i wyskrobane z niej ziarenka, podgrzewaj na wolnym ogniu.

Zdejmij z ognia, dodaj namoczone listki żelatyny, dokładnie wymieszaj.

Pozostaw do ostudzenia 15 minut w temperaturze pokojowej, po czym domieszaj 300 g ubitej śmietany. Przelej do małych szklanek i wstaw do lodówki na 6 godzin.

Przed podaniem obierz mango, pokrój miąższ na małe kawałki, zmiksuj z dodatkiem soku z limonki i szczyptą kardamonu. Owoce marakui przekrój na pół, łyżeczką wybierz miąższ. Polej pannecottę musem z mango, na wierzchu ułóż miąższ z marakui, udekoruj listkami mięty.

*Jeśli wolisz, możesz użyć mleczka kokosowego, wymieszaj 70 cl mleczka kokosowego z 80 cl kremówki. 





2 komentarze: