wtorek, 1 grudnia 2020

Schabowe sakiewki z warzywami w sosie musztardowym

 Pyszne i aromatyczne sakiewki schabowe z warzywami w delikatnym, kremowym sosie musztardowym. Propozycja idealna nie tylko na codzienny obiad. Zbliżają się święta więc byłaby to fajna odmiana uroczystego obiadu. Wbrew pozorom robi się je szybko i fajnie smakują. Zrobiłam tylko kilka na próbę i to był błąd bo smakowały i to bardzo.


Schabowe sakiewki z warzywami w sosie musztardowym






Schabowe sakiewki z warzywami w sosie musztardowym - składniki

Składnik główny:
4 kotlety schabowe

Nadzienie:
1 marchew
150 g dyni
1 cebula
1/2 papryki czerwonej
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 szczypty soli morskiej 
2 szczypty pieprzu czarnego mielonego 
1 łyżka musztardy czosnkowej 
1 łyżeczka bułki tartej
1 łyżka oleju 

Sos:
1,5 szklanki rosołu
90 gramów musztardy kremskiej 
250 mililitrów śmietany 18%
1/2 cebuli
2 liście laurowe 
2 ziarna ziela angielskiego
3 szczypty soli morskiej
2 szczypty pieprzu czarnego
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka mąki



Schabowe sakiewki z warzywami w sosie musztardowym - przygotowanie


Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem i delikatnie posolić.

Warzywa (marchew i dynię) obrać i zetrzeć na tarce. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i przełożyć przygotowane warzywa. Podsmażyć do prawie miękkości. Dodać przyprawy do smaku i musztardę.
Następnie dodać pokrojoną natkę pietruszki i bułkę tartą. Całość wymieszać i przestudzić. Nadzienie podzielić na 4 części.

Na środek każdego płata schabu położyć porcję nadzienia i zakładać brzegi, zakrywając farsz tworząc sakiewkę. Każdą sakiewkę zawiązać kawałkiem dratwy, zapobiegnie to rozpadnięciu sakiewki.

W szerokim rondlu rozgrzać olej, przełożyć przygotowane sakiewki i podsmażyć. Dodać cebulę i chwilę smażyć. Podlać rosołem. Dodać liście oraz ziele angielskie i całość dusić przez około 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. 

Śmietanę rozmieszać dokładnie z mąką. Aby dobrze wymieszał się sos wyjąć sakiewki na talerz i wlać śmietanę do płynu. Energicznie mieszać, aby nie powstały grudki i zagotować. Ewentualnie doprawić do smaku. Dodać musztardę i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i włożyć ponownie do sosu sakiewki.

Sakiewki podawać z tym co lubimy (ja podałam z ziemniakami i zasmażaną kapustą).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.