Spaghetti alla San Gennaro przepis z Neapolu

Sycące spaghetti alla San Gennaro pochodzące z Neapolu. Bazą dania jest sos przygotowany na oliwie z dodatkiem kaparów, sardeli i chilli z dodatkiem chrupiących grzanek z chleba.

Sycące spaghetti alla San Gennaro pochodzi z Neapolu. Bazą dania jest sos przygotowany na oliwie z dodatkiem kaparów, sardeli i chilli z dodatkiem chrupiących grzanek z chleba. Spaghetti alla San Gennaro to jedno z najważniejszych dań kuchni neapolitańskiej. Kuchni znanej jako la cucina povera, czyli kuchni biedoty. Kampania, której stolicą jest Neapol od zawsze była jednym z biedniejszych regionów Włoch. Jedzenie zatem było proste i składało się jedynie z tych składników, które były tam dostępne. To przecież w Neapolu powstała pizza, to tutaj powstało również spaghetti alla San Gennaro. Nazwa odnosi się do najważniejszego patrona Neapolu, świętego Januarego. To proste, ale sycące danie, bez fajerwerków, ale pełne smaku i kalorii. Dziękujemy Ci Neapolu nie tylko za pizzę. Karmisz wybornie, choć skromnie. Smak jednak ważniejszy.

Składniki

200 gramów makaronu spaghetti
5-6 filecików anchois
2-3 kromki czerstwego chleba
3-4 ząbki czosnku
suszone oregano
płaska łyżka kaparów
oliwa z oliwek extra vergine
sól, pieprz

Przepis na spaghetti alla San Gennaro

Chleb pokrój drobno. Nie przejmuj się, jeśli powstanie przy tym sporo okruszków. Tak własne ma być. Obierz i pokrój 2-3 ząbki czosnku. Na patelnię wlej nieco oliwy, po czym wrzuć na nią pokrojony czosnek. Smaż go 1-2 minuty na średnim ogniu, aby lekko się zrumienił. Uważaj, aby nie przypalić czosnku, gdyż stanie się gorzki i zepsuje smak oliwy. Usuń przesmażony czosnek z patelni i wrzuć na nią pokrojone pieczywo. Smaż je 1-2 minuty, aż stanie się wspaniale chrupiące o mocnym aromacie czosnku. Wtedy zdejmij pieczywo z patelni i rozłóż na ręczniku papierowym. Umyj patelnię.

W dużym garnku gotuj makaron według wskazań na opakowaniu ( poznaj przepis na makaron z cukinią szynką i figami).

Podczas gdy makaron się gotuje przygotuj sos. Na patelnię wlej 3-4 łyżki oliwy. Od razu dodaj kilka filecików anchois, łyżkę kaparów, a także suszone płatki chilli. Smaż powoli na niezbyt mocnym ogniu. W czasie powolnego smażenia fileciki anchois powinny się stopniowo rozpuszczać. Gdy tak się stanie posyp całość suszonym oregano. Pamiętaj, że Twój makaron spaghetti powoli już dochodzi, więc i sos trzeba wykańczać. Po dodaniu oregano smaż sos alla San Gennaro krótko ciągle mieszając, aby przyprawa nie przypaliła się. Odcedź spaghetti i wrzuć na patelnię z sosem. Całość dobrze zamieszaj i zgaś ogień pod patelnią.

Spaghetti alla San Gennaro sposób podania

Na koniec wrzuć do makaronu na patelni przygotowane wcześniej grzanki czosnkowe. Ponownie zamieszaj całość. Podawaj od razu posypane dodatkowo dowolną ilością czosnkowych grzanek oraz ozdobione listkam świeżej bazylii.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *