Strona główna Kuchnia Polska Konfitura z żurawiny i czerwonej porzeczki
Konfitura z żurawiny i czerwonej porzeczki

Konfitura z żurawiny i czerwonej porzeczki

Uniwersalna słodko – kwaśna konfitura z owoców czerwonej porzeczki i świeżej żurawiny. Komponuje się z serami wszelkiego rodzaju, z mięsem oraz ze słodkimi wypiekami i deserami. Marmoladka którą miło wspominam z wycieczką do Zakopanego, gdzie służyła jako dodatek do serwowanych na ciepło oscypków z grilla.

Konfitura z żurawiny i  czerwonej porzeczki

Konfitura z żurawiny i czerwonej porzeczki

5.0 z 11 głosów
Danie: PrzetworyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

słoiczki
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

180

kcal

Konfitura z owoców czerwonej porzeczki i świeżej żurawiny. Słodko – kwaśna marmoladka do serów, mięs i deserów.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 200 g świeżej żurawiny

  • 100 g czerwonej porzeczki

  • 130 g białego cukru

  • 100 ml wody


Sposób przygotowania:

  • Do przygotowania konfitury możesz użyć owoców mrożonych. Owocki czerwonej porzeczki i żurawiny przepłukaj chłodną wodą na durszlaku. Pozwól ocieknąć z nadmiaru wody, po czym przełóż je do rondelka. Owoce zasyp cukrem, wlej wodę.
  • Podgrzewaj na średniej mocy palnika przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Owoce powinny zacząć się rozpadać, a konsystencja konfitury zagęścić się dzięki odparowaniu wody.
  • Konfiturę przełóż do gorących, wyparzonych wrzątkiem słoiczków. Zakręć szczelnie i ustaw wieczkiem do dołu na ściereczce. W takiej pozycji pozostaw do całkowitego ostudzenia, po tym zawartość słoiczków będzie trwale zapasteryzowana.

Uwagi:

  • Nie ma potrzeby dodawania żelującego cukru, gdyż pektyny zawarte w czerwonej porzeczce nadadzą odpowiedniej żelowej konsystencji.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

2 komentarze

  1. cranberry

    Zawsze w Zakopanem zakładałam się nią do oscypków z grilla

  2. Te owocami wyglądają tak apetycznie, do serka idealne!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*