Jajka, fasolka szparagowa i groszek to skład wydawało by się okrojony tego dania. Jednak frittata z fasolka szparagową i groszkiem, to idealne danie łączące w sobie idealnie zieloną energię groszku i fasolki. Ta frittata oprócz zielonych warzyw, zawiera jedynie świeże wiejskie jajka, cebulę, sól oraz pieprz a na finiszu również świeżą, przepyszną rukolę. Nie za słona, nie za pieprzna, idealna.

INNE PYSZNE PRZEPISY ŚNIADANIOWE i/LUB KOLACYJNE:
  RACUCHY DROŻDŻOWE Z BORÓWKAMI GRANATEM I MIĘTĄ  
  CARPACCIO Z BURAKA Z SALSĄ VERDE  
  BURRITO Z KURCZAKIEM Z AWOKADO I SOSEM CZOSNKOWYM  
  CHLEBKI NAAN NADZIEWANE SEREM Z RUKOLĄ ROSZPONKĄ I BRZOSKWINIĄ  
  OMLET Z BRZOSKWINIAMI ALFREDO CYNAMONEM KURKUMĄ I CHILI  
  CHLEBKI NAAN Z BAZYLIĄ I OLIWĄ  
  SHAKSHUKA CUKINIOWO MARCHEWKOWA  
  GALETTE COMPLÈTE NALEŚNIKI PO BRETOŃSKU  
  NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI  
  KOTLETY JAJECZNE Z PAPRYKĄ  
  NALEŚNIKI SIATKOWE Z OWOCAMI  
  SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I MOZZARELLĄ  

Frittata z fasolką szparagową i groszkiem

Frittata z fasolką szparagową i groszkiem
– Pyszne i zdrowe śniadanie
– Idealna również na kolację
– Sycące, pełne smaku danie
– Zielona energia z warzyw
– Łącząca idealnie smaki

Frittata z fasolką szparagową i groszkiem

ILOŚĆ PORCJI: 2
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT

CO POTRZEBUJESZ:

– Jajka – 4 sztuki
– Fasolka szparagowa – mrożona 200g / w sezonie świeża /
– Groszek mrożony – kubek / w sezonie świeży /
– Cebula
– Oliwa do smażenia
– Rukola do podania
– Pieprz czarny świeżo mielony
– Sól do smaku

PRZEPIS:

1. Fasolkę szparagową ugotuj w osolonym wrzątku lub na parze, krótko by była gotowa ale wciąż jędrna. Groszek zalej wrzątkiem na 2-3 minuty.

2. Cebulę posiekaj w pióra i zeszklij na odrobinie oliwy.

3. Kiedy cebula będzie gotowa dodaj fasolkę szparagową oraz groszek odsączony z wody. Przesmaż razem 2-3 minuty

4. W misce rozkłóć jajka wraz z solą i pieprzem do smaku, zalej warzywa na patelni. Smaż na niewielkim ogniu pod przykryciem aż frittata się zetnie. Gotową frittate posyp świeżą rukolą.

FRITTATA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I GROSZKIEM

Czas przygotowania20 minuty
Czas gotowania20 minuty
Porcje: 2
Autor: Globus Kulinarny

SKŁADNIKI

  • Jajka – 4 sztuki
  • Fasolka szparagowa – mrożona 200g / w sezonie świeża /
  • Groszek mrożony – kubek / w sezonie świeży /
  • Cebula
  • Oliwa do smażenia
  • Rukola do podania
  • Pieprz czarny świeżo mielony
  • Sól do smaku

PRZEPIS

  • Fasolkę szparagową ugotuj w osolonym wrzątku lub na parze, krótko by była gotowa ale wciąż jędrna. Groszek zalej wrzątkiem na 2-3 minuty.
  • Cebulę posiekaj w pióra i zeszklij na odrobinie oliwy.
  • Kiedy cebula będzie gotowa dodaj fasolkę szparagową oraz groszek odsączony z wody. Przesmaż razem 2-3 minuty.
  • W misce rozkłóć jajka wraz z solą i pieprzem do smaku, zalej warzywa na patelni. Smaż na niewielkim ogniu pod przykryciem aż frittata się zetnie. Gotową frittate posyp świeżą rukolą.  
Frittata z fasolką szparagową i groszkiem

SMACZNEGO!