Te ciasteczka powstały przez przypadek. Zostało mi trochę (a nawet sporo) kaszy jaglanej z obiadu i zastanawiałam się, czy uda się z niej zrobić jakieś ciastka. Potwierdzam, że wyszły :) Ciasteczka z kaszy jaglanej są też z dodatkiem wiórek kokosowych, co absolutnie uwielbiam.
Kiedyś też testowałam inne ciasto – zobacz jak przygotować ciasto z kaszy jaglanej z polewą czekoladową.
Inspirowałam się przepisem z bloga gotujebolubie.pl
Ciasteczka z kaszy jaglanej
Składniki na 20 sztuk
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka wiórek kokosowych
3/4 szklanki musli
4 kopczaste łyżki mąki
2 kopczaste łyżki cukru
1/2 szklanki wrzątku
2 łyżki ziaren słonecznika łuskanego
Sposób przygotowania
Do miski wlać wrzątek i wymieszać z cukrem. Następnie dodać kaszę, musli, wiórki kokosowe, słonecznik i mąkę. Dobrze wymieszać, by wszystkie składniki połączyły się.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować z ciasta kulki wielkości orzecha lub nawet i większe i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć dłonią.
Nastawić piekarnik na 180 stopni i piec ok 25 – 30 minut (aż ciasteczka bedą miały złoty kolor)