niedziela, 29 listopada 2020

Czebureki z mięsem

                                    

Kolejne pyszne wyzwanie, czebureki z mięsem :) Danie kuchni tatarskiej najczęściej z mięsnym nadzieniem. Ale oczywiście można przygotować je również w wersji wegetariańskiej z ziemniakami i serem lub pieczarkami :) Chrupiące i aromatyczne smażone na oleju. Najlepiej smakują podawane na gorąco.

 Składniki

3szklanki mąka poznańska Basia

200-250ml gorąca woda

500g mięso mielone

1szt cebula

1żółtko

1łyżka spirytusu( opcjonalnie, ma zapobiec wchłanianiu się tłuszczu podczas smażenia)

1łyżka masła

1 pęczek szczypiorku

1 mała cebula

Pieprz, sól do smaku

1/2 łyżeczki soli

½ łyżeczki cukru

Dodatkowo:

olej do smażenia

 Przygotowanie:

Ciasto:

Szklankę wody, masło, sól i cukier zagotować, zdjąć z ognia i dodać szklankę mąki. Energicznie wymieszać. Następnie dodać resztę mąki, żółtko, spirytus i wyrobić elastyczne ciasto. Odłożyć je na 10-15minut do woreczka.

Farsz:

Do mięsa mielonego dodać drobno pokrojoną cebulę, szczypiorek oraz przyprawy i wszystko wymieszać do połączenia się składników.

Ciasto podzielić na kawałki ok.10-12 sztuk. Każdy uformować na kuleczkę zawijając ciasto pod spód, a następnie każdą kulkę rozwałkować na cienki placuszek.

Na każdym placuszku położyć porcję farszu i skleić na kształt pieroga dobrze dociskając. Brzegi ściąć radełkiem lub docisnąć widelcem.
Pierogi czebureki smażyć na złoty kolor. Należy pamiętać aby olej nie był zbyt gorący, bo ciasto szybko się przypali a mięso nie zdąży się usmaży ale też nie może być za mało nagrzany wtedy ciasto zbyt nasiąknie tłuszczem...

Czebureki można przygotować z farszem z pieczarek, prażonych jabłek lub sera z ziemniakami.

 

 

 

 

 

Żródło Tapenda

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz