Pstrąg smażony z masłem pietruszkowym i cytryną

Pstrąg smażony z masłem pietruszkowym i cytryną

Pstrąg tęczowy inaczej zwany tęczakiem kalifornijskim należy do rodziny ryb łososiowatych. Srebrzystoszary grzbiet z różowawą opalizującą w świetle wstęgą przebiegającą wzdłuż linii bocznej, nadają rybie syreniego wyglądu. Wybredny tęczak ma wysokie wymagania środowiskowe, stąd dla prawidłowego rozwoju hodowli dostarcza się wysokiej jakości wodę i szczególnie zapewnia jej stabilną czystość. To świadczy na korzyść dla przyszłych zjadaczy mięsa pstrąga i zaświadcza o zdrowej zawartości.

Świeżego pstrąga tęczowego kupisz w dobrze zaopatrzonym markecie spożywczym, z pewnością znajdziesz go na stoisku świeżej ryby w Lidlu. Ryba bez ostrych łusek, oczyszczona z wnętrzności, po usmażeniu kręgosłup ości ładnie oddziela się od jadalnej części mięsa. Do uzyskania najlepszego smaku pstrąga, wystarczy cytryna, masło, natka pietruszki i sól morska. To pozwoli Ci na wyciągnięcie i podkreślenie walorów smakowych.

Kolejną przydatną, wręcz niezbędną podczas smażenia ryby kwestią, okazuje się być patelnia. Konieczną właściwością odpowiedniej patelni jest jest nieprzywieralność oraz szybkość nagrzewania i utrzymywanie stałego poziomu ciepła równomiernie na całej powierzchni. Większość spośród dobrych jakościowo patelni posiada wszystkie z wyżej wymienionych cech. Czym więc wyróżnia się patelnia grillowa? Wypustki znajdujące się na dnie patelni pełnią poważniejszą funkcję, niż tworzenie zarumienionych pręgów charakterystycznych dla potraw przyrządzanych na grillu. Mianowicie dania smażone na patelni grillowej opierają się na wypukłych tłoczeniach, zamiast na płaskim dnie topiąc się w oleju. W efekcie zmniejszenia kontaktu z olejem podczas smażenia, mięso, ryby i warzywa pochłaniają mniejszą ilość tłuszczu. Potrawy przygotowane na patelni grillowej okazują się być lżejsze i zdrowsze. Poniżej godna polecenia grillowa patelnia Ambition z serii Taurus.

Pstrąg z masłem pietruszkowym i cytryną smażony na patelni grillowej

Pstrąg z masłem pietruszkowym i cytryną smażony na patelni grillowej

5.0 z 10 głosów
Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

porcje
Przygotowanie

20

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

170

kcal

Pstrąg nadziany po brzegi masełkiem pietruszkowym i cytryną, smażony na patelni grillowej. Grillowany pstrąg tęczowy.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • SMAŻONE PSTRĄGI
  • 2 pstrągi tęczowe wypatroszone

  • 1 cytryna

  • 30 g miękkiego masła

  • 1 garść natki pietruszki świeżo posiekanej

  • sól morska

  • olej rzepakowy

  • DODATKOWO DO PODANIA
  • frytki z batatów

  • sałatka z sosem vinegret


Sposób przygotowania:

  • Pstrągi umyj letnią wodą zarówno po wierzchu z łuskami, jak i wewnątrz ryby. Ręcznikiem papierowym osusz rybę i oprósz ją po obu stronach solą morską.
  • Skórkę cytryny sparz wrzątkiem, po czym cytrynę pokrój na plasterki. Do miękkiego masła dodaj posiekaną natkę pietruszki i sól, wymieszaj widelcem do powstania masełka pietruszkowego.
  • Łyżeczką nałóż masło pietruszkowe do wnętrza ryby, prócz tego włóż do środka po 3 plasterki cytryny.
  • Na patelnię grillową wlej niewielką ilość oleju rzepakowego, tłuszcz rozprowadź delikatnie po całej jej powierzchni. Patelnię rozgrzej aż olej zacznie delikatnie skwierczeć. Do smażenia ryb używamy patelni grillowych Ambition.
  • Na rozgrzanej patelni ułóż nadziane pstrągi tęczowe. Smaż po 4 – 5 minut z każdej strony ryby – podczas smażenia nie ruszaj pstrągów na boki, zachowując tym samym ładny efekt grillowanych pasków i nienaruszoną skórkę.
  • Usmażone ryby podawaj na ciepło, najlepiej natychmiast po usmażeniu. Do ryby zaserwuj upieczone w piekarniku frytki ze słodkich batatów i świeżą sałatkę, które stworzą razem wyśmienitą kompozycję.

Uwagi:

  • Staraj się nie smażyć ryby dłużej niż 4 – 5 minut z każdej ze stron. Pstrąg tęczowy podobnie jak inne ryby ma bardzo delikatne mięso, które szybko się ścina. Przesmażona zbyt długo ryba będzie przypominała zmieloną papkę.
  • Wpis powstał we współpracy ze sklepem z wyposażeniem kuchni Garneczki.pl (https://www.garneczki.pl/)

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Jeden komentarz

  1. jemzdrowo

    Świetny pomysł na obiad z rybką

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*