Tortilla z tuńczykiem i warzywami -to pyszne danie, ale także idealny pomysł na obiad i kolację. Równie dobrze sprawdzi się jako przekąska na imprezę, czy też jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Gdyby nie ten majonez, to można by uznać to za bardzo zdrową przekąskę – ale przecież zawsze można wymienić majonez na jogurt naturalny – wtedy będzie i zdrowiej i dietetyczniej ;-)
Więcej przepisów na tortillę znajdziecie tutaj: Tortilla – przepisy
85-gramowa porcja tuńczyka w sosie własnym zawiera ok. 98 kalorii, 21 gramów białka i 0,8 grama tłuszczu. Tak więc jest on doskonałym wyborem dla osób, które poszukują żywności bogatej w białko, a ubogiej w tłuszcz. Poza tym w takiej porcji możemy znaleźć: 11,4 mg niacyny; 2,4 mikrograma witaminy B12; 155 IU witaminy D; 0,4 mg witaminy B6 oraz 140 mg fosforu.
Tortilla z tuńczykiem – składniki:
- Majonez – 3 czubate łyżki
- Musztarda delikatesowa – 3 czubate łyżeczki
- Ogórki konserwowe – 3-4średnie sztuki
- Kukurydza konserwowa – 1 puszka
- Oliwki czarne – 2 garście
- Cebula czerwona – 1 sztuka
- Papryka czerwona – 1 duża sztuka
- Mix sałat – 170g
- Tuńczyk w sosie własnym – 2 puszki (340g)
- Tortilla – 5 placków o średnicy 25cm
Tortilla z tuńczykiem – wykonanie:
- Oliwki, paprykę i ogórki pokroić w paseczki.
- Cebulę pokroić w piórka.
- Kukurydzę i tuńczyka odsączyć z zalewy.
- Sos: majonez wymieszać z musztardą.
- Każdy placek wysmarować wyżej przygotowanym sosem, nałożyć sałatę, tuńczyka, cebulę, oliwki, kukurydzę, paprykę i ogórki. Całość zwinąć w rulon, związać sznureczkiem lub zawinąć w folię aluminiową. Smacznego!
Tuńczyk, podobnie jak wiele innych ryb, zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3. W porcji tuńczyka w sosie własnym jest ich ok. 235 mg.
UWAGA! Tuńczyk może być skażony rtęcią – pierwiastkiem niebezpiecznym dla niemowląt i rozwijającego się płodu. Jednak dobrą informacją jest to, że tak powszechnie dostępny tuńczyk w kawałkach zawiera minimalne ilości rtęci. Bezpieczne jest spożywanie nie więcej niż 280 gramów tej ryby tygodniowo. Zawartość rtęci w świeżym tuńczyku jest niestety wyższa, dlatego też powinno się go jeść wyłącznie okazjonalnie. Kobiety w ciąży mogą bezpiecznie spożywać 140 gramów puszkowanego tuńczyka długopłetwego na tydzień.