czwartek, 26 listopada 2020

Kokosowa jaglanka z mango

Kokosowa jaglanka to pożywne śniadanie, które można przygotować dzień wcześniej. O poranku wystarczy je tylko podgrzać. Nada się także do Lunchboxa. W dodatku można je dowolnie modyfikować.  W ten sam sposób możecie przygotować ryżankę. Zaś mango zastąpić ananasem. Możliwości jest naprawdę wiele na urozmaicenie.

Składniki na 3 porcje:

100g kaszy jaglanej

300ml mleka kokosowego

100ml wody

Opcjonalnie 1 łyżka słodzidła (ksylitol/erytrytol/cukier)

1 nieduże mango

Wiórki kokosowe do posypania

 

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną opłukać w zimnej wodzie. Następnie przelać wrzątkiem. W ten sposób pozbędziecie się gorzkiego posmaku kaszy.
  2. Mleko i wodę zagotować. Dodać kaszę. Gotować około 15 minut. Następnie odstawić kaszę na kilka minut by wchłonęła nadmiar płynu. Jeżeli jaglanka wyszła za gęsta możecie rozrzedzić ją dodając odrobinę mleka kokosowego. Opcjonalnie posłodzić.
  3. Kaszę wyłożyć do miseczki. Na wierzchu ułożyć pokrojone w kostkę mango. Posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Kokosowa jaglanka pycha, a mango za którym nie do końca przepadam, zastąpiłam właśnie ananasem i całość wyszła świetnie:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyśmienite. Uwielbiam kasze i często je wykorzystuje w kuchni. Super pomysł z dodaniem mango.
    Kasia Dudziak

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)