czwartek, 26 listopada 2020

Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem

 Często słyszę pytanie - daj mi przepis na sałatkę, w której nie ma kukurydzy ani groszku. Proszę uprzejmie - zamiast kukurydzy - fasolka szparagowa, zamiast groszku , ziemniaki. Dodatkiem jest chrzan. Sałatka może nie zachwyca na pierwszy rzut oka ale wystarczy jej spróbować - pyszna, sycąca i zaskakująca. Spróbujcie sami :)

Składniki:

- 4 ziemniaki

- 450 g fasolki szparagowej ( u mnie kolorowa) mrożonej 

- garść pomidorków koktajlowych

- pół ogórka szklarniowego

- puszka tuńczyka w oliwie

- 2 -3 łyżki majonezu

- 1 -2 łyżeczki chrzanu - do smaku

- sól, pieprz

- natka pietruszki


Ziemniaki obieram, kroję w kosteczke i gotuję. Fasolkę również gotuję. Oba warzywa studzę i łączę ze sobą w misce. Dodaję do nich pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, posiekanego w kostkę ogórka oraz odsączonego tuńczyka. Dodaję do tego majonez i chrzan - doprawiam do smaku. Na koniec posypuję natką pietruszki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz