środa, 25 listopada 2020

Racuchy babcine, najlepsze, na maślance z jabłkami

 Zapraszam na pyszne racuchy, Babcia nam takie smażyła, są przepyszne, puszyste, w środku mięciutkie, na zewnątrz lekko chrupiące. 

Soda sprawia że rosną prawie jak pączki, są świetne, spróbujcie, polecam gorąco! Dodałam do nich kawałki jabłek, można użyć innych owoców, gruszek, borówek czy śliwek, wg. smaku :)


2 szklanki maślanki

2 jajka

2 szklanki mąki pszennej

pełna łyżeczka sody 

szczypta soli

łyżeczka cynamonu lub cukier waniliowy

2 łyżki cukru kokosowego lub innego

2-3 duże jabłka

racuchy z jabłkami na maślance 


Maślankę mieszam z jajkami, dodaję mąkę ( polecam przesiać) sodę, sól, cynamon lub wanilię ( wg. smaku) i cukier, całość mieszam dokładnie.

Jabłka obieram, kroję na mniejsze kawałki, można w kostkę, dodaję do ciasta, smażę od razu średniej wielkości placki.

Trzeba zrobić odstępny, ponieważ dużo urosną.

Gorące wykładam na ręcznik papierowy. Przed podaniem można oprószyć cukrem lub słodzikiem.

Polecam przepis, racuszki są chrupiące z zewnątrz, a puszyste w środku, smakują zarówno na ciepło jak i zimne, pycha!!! 










 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...