Fasolka szparagowa z papryką i kiełbasą









                              Pyszne, sycące danie z fasolką szparagowa z  

kiełbasa, papryką i pieczarkami. 

Taki jednogarnkowiec idealnie się sprawdzi 

na szare i zimne jesienne dni.





Składniki:
  • 500 żółtej fasolki szparagowej
  • 2 papryki czerwone
  • 1 żółta papryka
  • 300 g pieczarek
  • 500 g kiełbasy wiejskiej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • olej do smażenia
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Cebulę kroję w piórka. Kiełbasę kroję w półplasterki, czosnek siekam. W garnku rozgrzewam olej i szklę cebulę. Następnie wrzucam kiełbasę, czosnek, paprykę czerwoną oraz wędzoną podsmażam. Paprykę i pieczarki kroję w paski. Do kiełbasy wrzucam pieczarki i paprykę, smażę przez 5 minut. W między czasie odcinam końce z fasolki i kroję na pół. Fasolkę wrzucam do garnka, dodaje liść laurowy, ziele angielskie i podlewam woda, tak na równo z warzywami, przykrywam i gotuję przez 10 minut. Pomidory sparzam, obieram ze skórki i kroję w kostkę. Pomidory dodaję do garna i duszę kolejne 10 minut. Po tym czasie dodaję przecier pomidorowy i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Duszę do momentu aż fasolka będzie miękka. Na sam koniec można zagęścić mąką.


Smacznego!
















 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);