wtorek, 24 listopada 2020

Makaron z anchovies

Jeśli lubicie intensywny smak rybny, nie gardzicie makaronem i chcecie przyrządzić danie w przeciągu 20 minut, to z pewnością nie będziecie zawiedzeni. Potrawa przywodzi nadmorskie, letnie smaki. Ogromna ilość świeżej natki pietruszki, nadaje jej lekkości i świeżości.

 


 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

 

400 g ulubionego makaronu

80 g anchovies wraz z olejem

2 łyżki pasty z suszonych pomidorów

2 szalotki

pieprz

natka pietruszki

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

 

Zaczynamy od makaronu, ponieważ w tym samym czasie będziemy przygotowywać resztę.

 

Przygotowujemy go wg przepisu (zmniejszamy o minutę), zawartego na opakowaniu.

 

Do dużego, rozgrzanego rondla, wrzucamy fileciki i posiekaną szalotkę. Szybko podsmażamy, dodajemy pastę. W tym samym czasie makaron odcedzamy, dodajemy do anchovies, szybko mieszamy, dolewamy wodę (około 100 ml) z gotowania makaronu. Całość doprawiamy pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.


1 komentarz:

  1. Biorąc pod uwagę, jak szybko można przygotować ten makaron, to jest to wręcz mistrzowski przepis:) Uwielbiam anchovies!

    OdpowiedzUsuń