Koktajl bogaty w witaminę C to moja propozycja na prosty, ale niesamowity napój wzmacniający.
Ależ dzisiaj marazm u nas od rana panował, może to przez pogodę, może przez natłok pracy. Oboje z mężem na pracy zdalnej, dzieci w Edukacji Domowej, biegający i krzyczący maluch plus moje ciążowe nudności. Ciężko było i jakoś tak ospale, bez zapału. Przypomniały mi się koktajle, mi one zawsze dodają energii. Raz ciach owoce z lodówki i zamrażarki, zielenina, super food i miksujemy. Każdy chętnie wypił szklaneczkę, nawet maluszek.
PRZEPIS NA KOKTAJL BOGATY W WITAMINĘ C
Składniki na 3-5 małych porcji:
- 1 duży, dojrzały banan
- 2 duże kwaskowate jabłka
- 1 garść mrożonej porzeczki białej
- 1 garstka mrożonych jeżyn
- 5 kostek mrożonego szpinaku
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- 1 łyżeczka siemienia lnianego złotego
- pół łyżeczki suszonych nasion pokrzywy
- 1 łyżka mieszanki liofilizowanych i sproszkowanych truskawki, buraka, jeżyny
- woda
Jak zrobić koktajl bogaty w witaminę c:
- Zaczynamy od przygotowania kielicha blendera.
- Najpierw jabłka obieramy, pozbawiamy ogryzka, kroimy w kawałki, wrzucamy do kielicha blendera.
- Następnie obieramy banana, dorzucamy do jabłek.
- Potem dodajemy szpinak, syrop klonowy, sok cytrynowy, len, pokrzywę, sproszkowane owoce i warzywa.
- Zaraz potem dodajemy jeżyny i porzeczki.
- Następnie zalewamy wszystko wodą – tyle by pokryła składniki.
- Potem miksujemy na gładki koktajl.
- Pijemy od razu.
Koniecznie muszę spróbować
smacznego!