Koktajl bogaty w witaminę C to moja propozycja na prosty, ale niesamowity napój wzmacniający.

Ależ dzisiaj marazm u nas od rana panował, może to przez pogodę, może przez natłok pracy. Oboje z mężem na pracy zdalnej, dzieci w Edukacji Domowej, biegający i krzyczący maluch plus moje ciążowe nudności. Ciężko było i jakoś tak ospale, bez zapału. Przypomniały mi się koktajle, mi one zawsze dodają energii. Raz ciach owoce z lodówki i zamrażarki, zielenina, super food i miksujemy. Każdy chętnie wypił szklaneczkę, nawet maluszek.

 

PRZEPIS NA KOKTAJL BOGATY W WITAMINĘ C

Składniki na 3-5 małych porcji:

  • 1 duży, dojrzały banan
  • 2 duże kwaskowate jabłka
  • 1 garść mrożonej porzeczki białej
  • 1 garstka mrożonych jeżyn
  • 5 kostek mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego złotego
  • pół łyżeczki suszonych nasion pokrzywy
  • 1 łyżka mieszanki liofilizowanych i sproszkowanych truskawki, buraka, jeżyny
  • woda

 

Jak zrobić koktajl bogaty w witaminę c:

  1. Zaczynamy od przygotowania kielicha blendera.
  2. Najpierw jabłka obieramy, pozbawiamy ogryzka, kroimy w kawałki, wrzucamy do kielicha blendera.
  3. Następnie obieramy banana, dorzucamy do jabłek.
  4. Potem dodajemy szpinak, syrop klonowy, sok cytrynowy, len, pokrzywę, sproszkowane owoce i warzywa.
  5. Zaraz potem dodajemy jeżyny i porzeczki.
  6. Następnie zalewamy wszystko wodą – tyle by pokryła składniki.
  7. Potem miksujemy na gładki koktajl.
  8. Pijemy od razu.