Tagliatelle z zielonym pesto i krewetkami. Taaadam! Samo tagliatelle już brzmi nieźle nie? Zielone pesto z pieprznej rukoli oraz cudownie pachnącej bazylii w towarzystwie orzeszków pinii z cierpką oliwą, ostrym czosnkiem i orzeźwiającym sokiem z limonki otula ten przepyszny makaron. Do tego znakomite, nieco pikantne, mocno czosnkowe, krótko smażone krewetki.

INNE PYSZNE PRZEPISY NA MAKARONY:
  SPAGHETTI AGLIO OLIO E PEPERONCINO  
  SAŁATKA WARZYWNA W MUSZLACH MAKARONOWYCH  
  CYTRYNOWE TAGLIATELLE Z PARMEZANEM  
  CALAMARI Z SOSEM ALFREDO  
  TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO  
  SPAGHETTI Z KURKAMI I GROSZKIEM  
  DORSZ STIR-FRY Z MAKARONEM RAMEN  
  SPAGHETTI BOLOGNESE  

TAGLIATELLE Z ZIELONYM PESTO I KREWETKAMI

Tagliatelle z zielonym pesto i krewetkami:
– Zielone pesto z rukoli i bazylii w towarzystwie orzeszków pinii
– Znakomite krewetki
– Fenomenalne danie zarówno na obiad jak i kolację
– Pyszne i aromatyczne
– Szybkie i zdrowe

TAGLIATELLE Z ZIELONYM PESTO I KREWETKAMI

ILOŚĆ PORCJI: 2
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT

CO POTRZEBUJESZ:

– Krewetki – 200g
– Makaron tagliatelle – 2 porcje
– Sól do smaku
– Pieprz cytrynowy do smaku
– Czosnek – 1 duży ząbek
– Chili w płatkach
– Olej kokosowy

PESTO Z RUKOLI I BAZYLII
– Orzeszki pinii – 20g
– Rukola – garść
– Bazylia – garść
– Czosnek – 1 ząbek
– Sok z połowy limonki
– Sól – łyżeczka
– Oliwa z oliwek 50g

PRZEPIS:

1. Krewetki odmroź w zimnej wodzie. Osusz i oczyść jeśli tego wymagają. Oprósz solą, pieprzem cytrynowym, płatkami chili do smaku. Przełóż do miseczki dodaj duży ząbek przeciśnięty przez praskę i całość dobrze wymieszaj. Odstaw na czas przygotowania makaronu, aby smaki się przegryzły.

2. Orzeszki pinii, rukolę, bazylię, oliwę z oliwek, 1 ząbek czosnku, łyżeczkę soli oraz sok z limonki zmiksuj na pesto.

3. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostaw nieco wody z gotowania / około pół chochli /. Makaron odcedź, przelej zimną wodą i wymieszaj z pesto i z wodą w której się gotował.

4. Krewetki usmaż na odrobinie oleju kokosowego. Po 2-3 minuty na każdą stronę. Dodaj makaron i całość dobrze wymieszaj. Podgrzewaj, aż makaron ponownie będzie ciepły.

TAGLIATELLE Z ZIELONYM PESTO I KREWETKAMI

Czas przygotowania15 minuty
Czas gotowania15 minuty
Porcje: 2
Autor: Globus Kulinarny

SKŁADNIKI

  • Krewetki – 200g
  • Makaron tagliatelle – 2 porcje
  • Sól do smaku
  • Pieprz cytrynowy do smaku
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Chili w płatkach
  • Olej kokosowy
  • PESTO Z RUKOLI I BAZYLII
  • – Orzeszki pinii – 20g
  • – Rukola – garść
  • – Bazylia – garść
  • – Czosnek – 1 ząbek
  • – Sok z połowy limonki
  • – Sól – łyżeczka
  • – Oliwa z oliwek 50g

PRZEPIS

  • Krewetki odmroź w zimnej wodzie. Osusz i oczyść jeśli tego wymagają. Oprósz solą, pieprzem cytrynowym, płatkami chili do smaku. Przełóż do miseczki dodaj duży ząbek przeciśnięty przez praskę i całość dobrze wymieszaj. Odstaw na czas przygotowania makaronu, aby smaki się przegryzły.
  • Orzeszki pinii, rukolę, bazylię, oliwę z oliwek, 1 ząbek czosnku, łyżeczkę soli oraz sok z limonki zmiksuj na pesto.
  • Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostaw nieco wody z gotowania / około pół chochli /. Makaron odcedź, przelej zimną wodą i wymieszaj z pesto i z wodą w której się gotował.
  • Krewetki usmaż na odrobinie oleju kokosowego. Po 2-3 minuty na każdą stronę. Dodaj makaron i całość dobrze wymieszaj. Podgrzewaj, aż makaron ponownie będzie ciepły.
TAGLIATELLE Z ZIELONYM PESTO I KREWETKAMI

SMACZNEGO!