Kotlety mielone Magdy Gessler

 


Dzień dobry :-) Te kotleciki odkryłam całkiem niedawno. Są bardzo proste z małą ilością składników, ale naprawdę pyszne. Robotę na pewno robi podsmażona cebulka, którą ja do tej pory dawałam do kotlecików tylko posiekaną, świeżą, a tu okazuje się, że podsmażona zmienia smak i to bardzo. Są one delikatne i soczyste. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-)

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko M
  • 1/2  kajzerki
  • mleko do namoczenia bułki
  • 1 cebula
  • bułka tarta do obtoczenia
  • 20-30 g masła
  • sól
  • pieprz

1. Bułkę moczymy w mleku. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy cebulę. Jak się nam zeszkli, przekładamy do miski, studzimy.
2. Do przestudzonej cebuli dajemy mięso, jajko, rozmoczoną bułkę możemy przepuścić przez maszynkę, ja ją posiekałam nożem na malutkie kawałki., dodajemy sól, pieprz. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników.
3. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy porcje mięsa, formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano z obu stron. Smacznego :-)







11 komentarzy:

  1. Koniecznie muszę wypróbiwać kotlety z podsmażoną cebulką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy takiej wersji nie robiłam kotletów mielonych. Narobiłaś mi apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie w domu zawsze się takie robiło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobrze wiedzieć, że lepiej cebulkę podsmażyć :) No i zawsze moczyłam bułkę w wodzie, a w mleku faktycznie pewnie lepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oooo jak nie lubię mielonych to te bym zszamała ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam nigdy kotletów Magdy Gessler, jestem ciekawa czy by mi posmakowały :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger