22 listopada 2020

ZUPA KALAFIOROWA



   Nie rozumiem ludzi, którzy twierdzą, że zupy są tuczące... Pewnie zależy to od tego, jak się je przygotowuje. U mnie w domu nigdy nie zaciągało się zup mąką, zasmażką, itp. Do przygotowania  zupy wystarczy nam dobry bulion (mięsny lub jarzynowy), świeże  lub mrożone warzywa, odrobina dobrej śmietany (choć i to nie zawsze) i mamy pyszną, zdrową, pożywną zupę.

Pozostaje tylko kwestia nauczenia dzieci jadania zup, bo wiem, że z tym bywa największy problem. Wiem, gdyż u nas też był to do niedawna nie lada problem (mimo, iż jak była mała to jadała wszystko 🙈), na szczęście to już przeszłość. Moje najmłodsze Dziecię choć ma bardzo zdrowe nawyki, to zup do niedawna nie jadała..., mimo iż reszta rodziny je uwielbia... Na szczęście to już za nami- nie wiem co się stało, ale od jakiś 2 tygodni moje Dziecko domaga się codziennie bulionówki zupy jarzynowej...💪👍


Składniki:

- ok. 0,5-2l dobrego bulionu (u mnie zwykle 0,5l, reszta to woda +sól)

- 2 łodygi selera naciowego

- 1 korzeń pietruszki

- 3 marchewki

- kawałek białej części pora

- 0,5kg obranych ziemniaków

- 0,5kg świeżego (lub mrożonego kalafiora)

- pęczek koperku

- 2 łyżki kremówki (można pominąć)

- sól do smaku

- 1/2 pęczka natki pietruszki (nie jest konieczne)





Bulion zagotowujemy w garnku (uzupełniamy wodą do ok. 2l). Do garnka dodajemy pokrojone w kostkę obrane marchewki, korzeń pietruszki, łodygi selera naciowego i białej części pora. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok.10-15 minut pod przykryciem. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz rozdrobnione różyczki kalafiora oraz część pokrojonego koperku i natki pietruszki. Zagotowujemy, gotujemy jeszcze ok. 5-10 minut. 





Doprawiamy do smaku solą. W razie potrzeby uzupełniamy płyny gorącą wodą. U nas każdy preferuje inną gęstość zupy. Na szczęście uzupełniamy się, część lubi rzadsze, część meeeega gęste. Ja dodaję pod koniec jeszcze 2 łyżki kremówki (na cały gar zupy). Podajemy posypane świeżym koperkiem.





Smacznego 😋

2 komentarze: