niedziela, 22 listopada 2020

Gotowanie kaszy na sypko - porada "Jak ugotować kaszę"

 


Wiele osób ma problem z ugotowaniem kaszy, więc ułatwiają sobie sprawę, kupując kaszę w woreczkach. 
Przyznam się że też tak często robiłam. Jednak ugotowana sposobem który Wam zaprezentuję, jest o niebo smaczniejsza! 
Spróbujcie a nie pożałujecie, to jest na prawdę łatwe, i każdy sobie doskonale poradzi :) 
Taką kaszę można podać do obiadu zamiast ziemniaków, a do gulaszu to koniecznie kasza :) 
Więc zaczynamy :) 


Szklanka kaszy ( poj. szklanki 240 ml)

Pół łyżeczki soli

1 -2 łyżki oleju

 560 ml wody


Nastawiam osoloną wodę, dodaję olej i doprowadzam do wrzenia. Dodaję porządnie przepłukaną kaszę ( zawsze przepłukuję na sitku, pod zimną wodą ) mieszam ją i czekam aż się zagotuje.












Po zagotowaniu nastawiam płomień na minimum, i zostawiam kaszę aby się powolutku gotowała, około 20 minut ( czas uzależniony jest od grubości kaszy).












Ugotowaną zostawiam na kuchence, przykrytą, na kolejne 20 minut, aby „doszła” i wchłonęła całą wodę.





                                               







Gotowe! 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...