Ciasto z jabłkami i mascarpone bez pieczenia

Ciasto z jabłkami i mascarpone bez pieczenia to pyszny i łatwy do przygotowania deser. Pyszne ciasto o przyjemnie kremowej strukturze i umiarkowanej słodyczy. Jabłka, mascarpone i czekolada to połączenie idealne i na pewno posmakuje każdemu łasuchowi.  

Ciasto z jabłek i mascarpone na herbatnikach
Prościej już się chyba nie da, składników niewiele, proste wykonanie i gwarancja dobrego smaku. U mnie w domu jabłka są prawie zawsze, serek mascarpone również i gdy nachodzi chęć na coś słodkiego, to taki zestaw jest niezawodny. Idealne ciasto na co dzień i od święta.

Ciasto zaliczam do tych zdrowszych, gdyż na dużą formę ciasta cukru dodane jest naprawdę niezbyt dużo. Jeśli jabłka są bardzo słodkie to cukru, można dodać zdecydowanie mniej. Ciasto z jabłkami i mascarpone bez pieczenia najlepiej smakuje na dzień następny, gdy całość zastygnie i zmiękną herbatniki. 
Herbatniki z jabłkami i mascarpone
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie
Forma: 34 cm x 25,5 cm x 7 cm

Składniki na ciasto z jabłkami i mascarpone bez pieczenia:

Masa z jabłek:

  • 1 kg jabłek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5 - 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 galaretka cytrynowa

Masa z mascarpone:

  • 500 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 5 - 6 łyżek cukru pudru

Polewa:

  • 100 g czekolady gorzkiej (u mnie 75% kakao)
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego

Dodatkowo:

  • 500 g herbatników

Jak zrobić ciasto z jabłkami i mascarpone bez pieczenia?

  1. Jabłka obrać, drobno pokroić i gotować razem z cukrem i sokiem z cytryny, aż jabłka się rozpadną.
  2. Jabłka zdjąć z palnika, dodać galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia. Jeśli jabłka są mało soczyste, należy galaretkę najpierw rozpuścić w 200 ml gorącej wody.
  3. Masę z jabłek lekko wystudzić i przełożyć do formy wyłożonej herbatnikami. Na masę położyć warstwę herbatników i wstawić do lodówki.
  4. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec ubijania dodawać po łyżce mascarpone.
  5. Masę z serka wyłożyć na herbatniki i przykryć warstwą herbatników. Schłodzić przez około 30 minut w lodówce.
  6. Składniki polewy roztopić w misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą. Gdy polewa będzie miała jednolitą konsystencję, polać nią ciasto i wstawić do schłodzenia na co najmniej 6 godzin.

    Zobacz również: tarta z daktylami i mascarpone bez pieczenia.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *