Jak co roku przed świętami nie mogło zabraknąć na blogu przepisu na świąteczny torcik. Tym razem biszkopt z makiem przełożyłam masą śmietankową a także powidłami śliwkowymi i marcepanem. Całość ozdobiłam czekoladową obwódką udekorowaną gwiazdkami. Myślę, że wygląda ciekawie a jak smakuje? Przekonajcie się sami :)
biszkopt:
- 320 g mąki tortowej
320 g cukru pudru
10 łyżek oleju rzepakowego
10 łyżek zimnej wody
5 jaj
1 łyżka proszku do pieczenia
ćwierć łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki maku niebieskiego
Masa:
- 350 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
1 opakowanie fixu do śmietany
Dodatki:
- 3 łyżki powidła śliwkowego
80 g masy marcepanowej
Do nasączania:
- 100 ml soku pomarańczowego
Do ozdoby
- 100 g gorzkiej czekolady
20 g białej czekolady
łyżka kakao
Na początek przygotowujemy biszkopt.
Ucieramy żółtka z cukrem i do tego na przemian dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki (wymieszanej z proszkiem, sodą, cynamonem i makiem) i tak w kółko do wyczerpania tych składników.
Następnie ubijamy białka jajek i dodajemy do masy.
Delikatnie mieszamy.
Przelewamy masę do formy (użyłam formy o średnicy 18 cm) i pieczemy około 45 minut 180 stopniach ( do suchego patyczka).
Przygotowujemy masę.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixem do śmietany.
Dodajemy do niej mascarpone i delikatnie ale dokładnie mieszamy.
Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 równe części.
Wszystkie nasączamy sokiem pomarańczowym.
Pna pierwszym biszkopcie układamy rozwałkowaną masę marcepanową,smarujemy 1,5 łyżki powidła i nakładamy 1/3 masy śmietankowej.
Przykrywamy go drugim biszkoptem, smarujemy dżemem i znowu przekładamy masą.
Przykrywamy trzecią.
Na wierzchu i bokach rozsmarowujemy masę.
Wierzch posypujemy kakao.
Przygotowujemy ozdobną obwódkę z czekolady.
Mierzymy obwód tortu i jego wysokość.
Z papieru do pieczenia wycinamy pas odpowiadający rozmiarom tortu.
Rozpuszczamy białą czekoladę.
Za pomocą wykałaczki, na papierze „malujemy” gwiazdki, czekamy aż czekolada zastygnie.
Rozpuszczamy gorzką czekoladę.
Rozsmarowujemy ją na całym pasie przykrywając gwiazdki.
Owijamy pasem tort i po zastygnięciu czekolady odklejamy papier.
Tort wkładamy na noc do lodówki.
Na blogu znajdzie też inne świąteczne torty, polecam!
Świąteczny torcik piernikowo-pomarańczowy
Piernikowy tort z makiem i pomarańczową nutą
5 komentarzy
Wygląda bardzo elegancko :)
Prezentuje się znakomicie :)
dziękuję :)
Technika popełniania -) przez Ciebie gwiazdek jest GE-NIAL-NA
Dziękuję bardzo :)