Bulion warzywny do dań orientalnych

Bulion warzywny do dań orientalnych

Recipe by MarekDanie Zupy
Porcje

4

porcje
Czas przygotowania

1

hour 

15

minut

Składniki

  • włoszczyzna (3 * marchew, 2 * pietruszka, mały seler, por)

  • cebula

  • czosnek (trzy ząbki)

  • liść laurowy (4 listki)

  • ziele angielskie (5-6 ziaren)

  • imbir (10 plasterków)

  • pieprz ziarnisty (wedle uznania – ja daję 10-15 ziaren)

  • łyżka oliwy

  • łyżeczka octu balsamicznego

  • 1-2 łyżki sosu sojowego ciemnego (zamiast soli)

Przygotowanie

  • Włoszczyznę myjemy, obieramy i wrzucamy do garnka z 2 litrami wody. Dodajemy resztę składników i gotujemy do momentu wrzenia. Wtedy zmniejszamy gaz i zostawiamy, lekko bulgoczące, na około godzinę by nabrało mocy.

Porady

  • Jeśli chcemy osiągnąć ciemniejszy, rosołowy kolor bulionu, cebulę przed wrzuceniem do garnka możemy przypiec lub przyprażyć. Najłatwiej na suchej patelni, po jej rozgrzaniu, położyć przekrojoną cebulę płaską stroną do dołu. Kiedy ściemnieje przekręcamy na drugą stronę.

SKOMENTUJ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*