Ciasto migdałowe ze śliwkami

Ciasto migdałowe ze śliwkami

Recipe by AleksandraDanie Deser
Porcje

10

porcji
Czas przygotowania i pieczenia

1

hour 

10

minut

Składniki

  • Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz ⬇️
  • 240 gramów tłustego mleczka/kremu kokosowego

  • 55 gramów oleju kokosowego

  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej/cukier z wanilią/cukru waniliowego

  • 4 łyżki stołowe soku z cytryny

  • 100 gramów cukru brązowego

  • 220 gramów mąki pszennej

  • 80 gramów mąki migdałowej

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 250 gramów śliwek

  • 1 łyżka stołowa cukru pudru

Przygotowanie

  • Nagrzej piekarnik do 170 °C.
  • Do szklanej miski dodaj olej kokosowy i mleczko kokosowe. Włóż do mikrofalówki na 3o sekund. Wyjmij i dodaj cukier brązowy i dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj sok z cytryny.
  • Wymieszaj ze sobą suche składniki: mąkę pszenną, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i sodę. Dodaj płynne składniki i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Nie za intensywnie, bo ciasto zrobi się twarde.
  • Przygotuj formę (o średnicy 21 cm), wyłóż ją papierem do pieczenia.
  • Pokrój śliwki w ćwiartki.
  • Wyłóż ciasto do formy. Ułóż śliwki na wierzchu i włóż do piekarnika na ok. 55-60 minut.
  • Ciasto jest gotowe jak skórka jest twarda i zarumieniona.
  • Po wyjęciu z piekarnika ostudź ciasto i posyp je (opcjonalnie) cukrem pudrem.

SKOMENTUJ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*