Wegańskie brownie z białą czekoladą

Wegańskie brownie z białą czekoladą

Recipe by AleksandraDanie Deser, Na imprezęTrudność proste
Porcje

10

porcji
Czas przygotowania

35

minut

Składniki

  • 2 dojrzałe banany

  • 70 gramów cukru

  • 1 łyżka pasty waniliowej lub cukru waniliowego (spróbujcie z wanilią z Madagaskaru)

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady

  • 100 gram oleju (rzepakowy, kokosowy lub inny jakiego używacie)

  • 300 gram mąki pszennej

  • 5 łyżek kakao

  • 1 tabliczka białej czekolady wegańskiej

Przygotowanie

  • Wrzuć do szklanej miski olej i czekoladę gorzką. Rozpuść je w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Wystarczy, że olej się rozgrzeje i czekolada powinna się rozpuścić. Wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia.
  • Banany, cukier i pastę waniliową zblenduj na gładką masę.
  • Połam białą czekoladę na pojedyncze kostki.
  • Połącz mąkę z kakao i wymieszaj. Dodaj zblendowanego banana z cukrem i wymieszaj.
  • Dodaj przestudzoną (nie musi być zimna), rozpuszczoną w oleju czekoladę i ponownie wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i powciskaj kawałki białej czekolady, tak aby kostki były w środku ciasta.
  • Piecz przez 25 minut w 180 stopniach na środkowej półce. Wyjmij z formy po ostygnięciu.

SKOMENTUJ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*