Pizza podpłomyk czyli połączenie idealne

Pizza podpłomyk to ciasto jak na podpłomyk obłożone składnikami jak na pizzy, a następnie krótko pieczone.

Pizza podpłomyk, a może jeszcze inaczej. Nie mam pomysłu jak nazwać ten pyszny placek, na który przepis poniżej zamieszczam. Spód tegoż placka przygotowany został jak na klasyczny podpłomyk alzacki, czyli <<flammkuchen>>. Na spodzie zaś rozłożyłem składniki, jak na klasycznej pizzy Margherita. Również kształt całości nawiązuje właśnie do pizzy. Brak odpowiedniej nazwy jednak nie ma żadnego znaczenia wobec niesamowitego smaku tego kulinarnego cacka.

Składniki

250 gramów mąki pszennej
płaska łyżeczka suszonych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
200 ml letniej wody
kawałek twardego sera (grawiera, pecorino)
trochę miękkiego sera (mizithra, bryndza, mascarpone, ricotta)
kawałek mozzarelli (tiromalama)
małe awokado
domowy sos pomidorowy
świeża bazylia

Przepis na pizza podpłomyk

Połącz składniki na ciasto, a następnie zagniataj je około 5 minut (poznaj przepis na ciasto na pizzę). Gotowe ciasto na pizzę vel podpłomyk przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Pamiętaj, że jest to ciasto uproszczone, więc nie musi być wyrobione idealnie jak na klasyczną pizzę. Nie musi również wyrastać. To wielki oręż podpłomyka w „walce” z pizzą. Przyrządza się go łatwiej i dużo szybciej od niej.

Podczas gdy ciasto odpoczywa zetrzyj na tarce mozzarellę i przygotuj pozostałe składki, aby nabrały temperatury pokojowej. Twardy ser zetrzyj na grubych oczach tarki. Im bardziej aromatyczny (dłużej sezonowany) będzie Twój ser tym lepsza będzie pizza podpłomyk. Przygotuj wcześniej zrobiony domowy sos pomidorowy.

Wyłóż ciasto na pizzę podpłomyk na podsypany mąką blat. Delikatnie rozpłaszcz je rękami. Rozłóż ciasto równomiernie najlepiej w formie do pizzy. Następnie zawiń brzegi ciasta do góry, coś na wzór obrzeża klasycznej pizzy. W ciasto wciśnij delikatnie kilka dużych liści świeżej bazylii. Na spód nałóż nieco sosu pomidorowego i delikatnie go rozsmaruj. Nie zalewaj placka sosem, ponieważ sos ma dodać smaku, a nie być jego wypełniaczem.

Porada-> ciasto na podpłomyk musi być bardzo cienkie, ponieważ będzie krótko pieczone

Rozłóż na pizzy podpłomyku starty twardy ser. Następnie nałóż równomiernie kawałki awokado, mozzarellę oraz miękki ser do smarowania. Całość posyp świeżo zmielonym pieprzem.

Tak przygotowaną pizzę podpłomyk włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni Celsjusza. Piecz 5-7 minut. Jeśli po upływie wskazanego czasu placek nie będzie choć trochę rumiany włącz termoobieg, a blachę przełóż wyżej. Dopiekaj w taki sposób kilkadziesiąt sekund uważając, aby nie spalić podpłomyka. Pamiętaj, że podpłomyk musi być upieczony również od spodu, zadbaj o to.

Pieczenie cienkiego podpłomyka dłużej niż 7-8 minut spowoduje przesuszenie ciasta i pewnie także spalenie składników na nim się znajdujących. Twoja głowa, by flammkuchen upiekł się w czasie 5-8 minut. Podawaj ozdobiony listkami świeżej bazylii od razu do upieczeniu. Prawdziwa uczta. Szybko, łatwo i pysznie.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *