Placki jogurtowo-bananowe

Dziś kolejny sposób na placki, tym razem pyszne, puszyste placuszki z jogurtem i bananem, czyli mój kolejny sposób na przemycenie banana, bo przecież mój Niejadek nawet nie dotknie ;) Zdrowe, pożywne i w dodatku można je przygotować w kilka chwil.


Placki jogurtowo-bananowe

Składniki

1)      jogurt naturalny (250g)

2)      6 łyżek mąki

3)      1 banan

4)      3 łyżki płynnego miodu

5)      2 jajka (białka i żółtka osobno)

6)      olej do smażenia

Sposób przygotowania

1.   Banana miksujemy blenderem do uzyskania konsystencji musu albo rozdrabniamy widelcem.

2.   Białka ubijamy na sztywną pianę.

3.   Do miski przekładamy mus bananowy, jogurt, mąkę, miód oraz żółtka i wszystko mieszamy. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie można dodać jeszcze trochę mąki. Następnie dodajemy pianę i delikatnie mieszamy.

4.   Na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem łyżką układamy placuszki i smażymy na wolnym ogniu. Przewracamy na drugą stronę gdy jedna będzie już usmażona.

 Smacznego!





Komentarze