Kawowe sernikobrownie

Sernikobrownie czyli połączenie kremowego sernika z czekoladowym brownie. Spód to mocno czekoladowe i gliniaste brownie, natomiast górna warstwa to kremowa masa serowa o smaku kawowym przygotowana z sera twarogowego, jogurtu greckiego oraz śmietanki kremówki. Wierzch ciasta to czekoladowe ganache, czyli krem czekoladowy powstały z połączenia gorzkiej czekolady ze śmietanką kremówką, który również świetnie się sprawdza jako polewa. Dla ozdoby można wykonać rozetki z bitej śmietany i udekorować je ziarenkami kawy. 

To ciacho to genialne połączenie najlepszych smaków - prawdziwa rozkosz dla koneserów kawy i czekolady. Dedykowane jest również osobom, które nie przepadają za przesłodzonymi deserami. Smak gorzkiej czekolady ze spodu brownie oraz polewy czekoladowej przeplata się z lekką goryczką kawy z masy sernikowej. Słodycz ciasta można dopasować pod własne gusta, dodając odpowiednią ilość cukru pudru.  
Sernikobrownie nie jest skomplikowane w przygotowaniu czy pracochłonne. Potrzebujemy około 15 min. na masę brownie i drugie 15 min. na masę serową. Brownie i masę serową pieczemy jednocześnie, bez wcześniejszego podpiekania spodu. Czyli po około 30 minutach pracy ciasto wkładamy do piekarnika i tu musimy uzbroić się w cierpliwość, gdyż najdłuższy to jest czas pieczenia i chłodzenia ciasta...

Sernikobrownie kawowe

Składniki:

Brownie:
  • 3 jajka
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej

Sernik:
  • 600 g twarogu sernikowego (może być z wiaderka)
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 3/4 szklanki cukru pudru (lub więcej)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 pełne łyżki budyniu śmietankowego
Polewa (ganache):
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g śmietanki 30 %
Dodatkowo: (opcjonalnie)
  • 1 szklanka śmietanki 36%
  • 1-2 łyżki cukru pudru



Wykonanie:

Brownie:
Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki i umieszczamy w metalowej misce razem z kawałkami masła. 

Czekoladowe brownie

Miskę umieszczamy na rondelkiem z gotującą się wodąi czekamy, aż czekolada z masłem roztopi się pod wpływem pary wodnej. Następnie mieszamy do połączenia składników. Studzimy.

Brownie

Jajka razem z cukrem ubijamy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę przesianą przez sito i miksujemy. Na końcu wlewamy rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę z masłem i mieszamy do połączenia składników.
Ciasto wylewamy do tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy.


Sernik:
Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Studzimy.

Do miski przekładamy twaróg, dodajemy jogurt grecki oraz śmietankę 30% i mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy cukier oraz rozpuszczoną kawę, miksujemy i próbujemy czy masa na słodkość nam odpowiada. Kolejno dodajemy budyń i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy po jednym jajku i miksujemy krótko, do uzyskania jednolitej masy.

Masę serową wykładamy na przygotowane brownie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (u mnie z funkcją pary) na około 65-70 min. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze na około 30 min. w zamkniętym piekarniku. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.


Polewa:
Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki.
W garnuszku podgrzewamy śmietankę - nie zagotowujemy! Dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy, aż czekolada się rozpuści i uzyskamy gładką polewę. Studzimy.

Polewę rozsmarowujemy na wystudzonym serniku. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem ciasto warto wyciągnąć z lodówki, by postało trochę w temp. pokojowej. Spód brownie zimny, prosto z lodówki jest dość twardy.


Bita śmietana (opcjonalnie):
Zimną śmietankę kremówkę razem z cukrem pudrem ubijamy mikserem na sztywną masę.
Następnego dnia, gdy mamy ochotę możemy udekorować ciasto rozetkami z bitej śmietany.


Rada:
Gdy nie posiadacie piekarnika z funkcją pary, to dobrze jest włożyć na dno piekarnika naczynie wypełnione wodą, wtedy sernik nie popęka.

Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny