Wegański placek z dynią
to moja propozycja na tanie i smaczne ciasto codzienne – bez jajek, bez masła, bez trudno dostępnych składników i dodatków.
Przygotowane z kilu dosłownie składników – smaczne, sycące, wegańskie, odpowiednie dla osób na diecie bezjajecznej i bezmlecznej.
Do jego przygotowania nie potrzebujemy miksera, wszystko miesza się w jednej misce. To również świetna propozycja dla osób, które dopiero uczą się gotować i piec.
PRZEPIS WEGAŃSKI PLACEK Z DYNIĄ
Składniki:
- 2 szkl mąki orkiszowe jasnej
- 1 szkl cukru lub ksylitolu
- 100g dyni pieczonej i zmiksowanej na mus
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- szczypta kardamonu
- 100 ml oleju
- 200 ml wody lub mleka roślinnego
- garść orzechów włoskich drobno posiekanych
- 2 łyżeczki siemienia lnianego zmielone, zalane 6 łyżkami wrzątku i odstawione na 5 minut
Jak zrobić wegański placek z dynią:
- Najpierw siemię lniane mielimy w młynku do kawy, przesypujemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut do napęcznienia.
- Następnie do miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, mieszamy.
- Potem dodajemy mus z dyni, posiekane orzechy, mieszamy.
- Następnie dodajemy siemię lniane, olej, wodę, ekstrakt, kardamon i wszystko już dokładnie mieszamy trzepaczką do ciasta trochę ubijają by wtłoczyć powietrze.
- Potem ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy 21cm z kominem.
- Finalnie pieczemy ok 50-60 min w 180st.
- Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem a jeszcze smaczniejsze jest z lukrem maślanym.