Owsianka na mleku z rodzynkami, jabłkami i cynamonem

Autor Pieprzyć z Fantazją

Owsianka nie musi być tylko zdrowa, ale może być również smaczna.
Pomysł na pyszne śniadanie: owsianka z rodzynkami, jabłkiem i cynamonem. Wiem, nie każdy lubi owsiankę, ja sama do tego smaku dorastałam i to przez większość swojego życia.
Do zrobienia owsianki możecie użyć mleka o dowolnej zawartości tłuszczu, możecie również ugotować ją na wodzie. Ilość dodatków, czyli rodzynki, jabłko czy cynamon zależy od Waszej chęci na te dodatki, nie ma sztywnych proporcji. To samo tyczy się syropu klonowego, jeśli nie macie w szafkach kuchennych tego produktu, to dodajcie miodu a najlepiej naturalnego.
Jest to sycący i pyszny pomysł na śniadanie!

Składniki:
* 2 szklanki płatków górskich owsianych
* 4 szklanki mleka
* rodzynki
* 1 duże jabłko
* syrop klonowy

* cynamon

Do garnka wsypałam owsiankę i dolałam mleko. Nastawiłam palnik na mały ogień i gotowałam ok. 3 minuty. Po tym czasie wrzuciłam rodzynki, gotowałam jeszcze 2 minuty. Dodałam pokrojone w drobną kostkę jabłko i gotowałam jeszcze 1 minutę. Wyłączyłam ogień pod garnkiem, dolałam syrop klonowy ok. 1/3 szklanki, 1 łyżkę cynamonu, wymieszałam i i odstawiłam na ok. 10 minut by owsianka przeszła smakami.
smacznego!
Lidka

  • Z tych proporcji owsianka wychodzi dość gęsta, jeśli lubicie rzadszą, to wystarczy dolać 1 szklankę mleka więcej
0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Katarzyna
3 lat temu

Strasznie lubię owsiankę 🙂

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x