sobota, 14 listopada 2020

Zdrowe chipsy z jarmużu

 

 

Czy znajdę tu kogoś kto tak jak ja lubi pochrupać sobie podczas filmu?  Bardzo fajną zdrową alternatywą dla zwykłych chipsów jest pieczony i chrupiący jarmuż. Ba! On idealnie pasuje do filmu, ale też jako dodatek do zup i dań...

Spróbujcie :)

 


 

 

Składniki:

 

3 duże garści jarmużu

3 łyżki oliwy

sól

1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku

 

 

 

 

 

Przygotowanie:

 

Jarmuż myjemy i osuszamy. Odkrajamy grube łodyżki i dzielimy na "chipsowe" porcje. Do miski wlewamy oliwę, wsypujemy sól i paprykę. Wkładamy do miski jarmuż i dokładnie mieszamy, tak aby oliwa pokryła liście.

Rozgrzewamy piekarnik do 100 stopni w termoobiegu i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 8 minut (należy kontrolować aby jarmuż sie nie spalił, a był chrupiący. Studzimy i możemy jeść.

 

Smacznego :)

 

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz