Babeczki jogurtowo-jabłkowe


Babeczki jogurtowo-jabłkowe

Ciasta jogurtowe to jedne z moich ulubionych. Są wilgotne, mięciutkie i długo zachowują świeżość. Dziś zapraszam na pyszne babeczki jogurtowe z jabłkami. Po prostu niebo w ustach!

 

 

Składniki:

Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 1 godzinę przed pieczeniem.

  • CIASTO:

1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 szklanki cukru

2 jajka

100ml oleju

  • KRUSZONKA:

70g mąki

3 łyżki cukru

40 g masła

  • DODATKOWO:

1 jabłko

 

 

*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na czas przygotowania ciasta ***

*** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, jogurt oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia ***

*** Całość delikatnie mieszamy, tylko do momentu połączenia się składników w jednolitą  masę (nie dłużej!) ***

*** Ciasto przekładamy do foremek na babeczki ***

*** Jabłko dokładnie myjemy i kroimy w małe plasterki ***

*** Na wierzch babeczek wykładamy plasterki jabłka ***

*** Babeczki równomiernie posypujemy kruszonką ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 20-25 minut – do suchego patyczka. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika bo może zrobić się zakalec! ***

*** Podajemy po wystudzeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 


KOMENTARZE

Komentarz do “Babeczki jogurtowo-jabłkowe