Garść zdrowego szpinaku, pyszne, nieco słodkie, soczyste i twarde jabłko Gala w towarzystwie sezamowego dressingu to poezja smaków. Sezamowa sałatka z jabłkiem jest frapująco pyszna i rozpływa się w ustach. Sałatka z jabłkiem wzbogacona smakiem chrupiących orzechów pecan, smacznie strzelającymi nasionami granatu i orzeźwiającą miętą. Całości dopełnia umamiczny dressing na bazie niebiańskiego Tahini.

INNE PYSZNE SAŁATKI TU NA BLOGU:
  SAŁATKA ARBUZOWA Z MIĘTĄ I HALLOUMI  
  SAŁATKA WARZYWNA W MUSZLACH MAKARONOWYCH  
  KREWETKI Z MANGO I CHIPSAMI Z PARMEZANU  
  SAŁATKA Z BOCZNIAKAMI I SEZAMOWYM DRESSINGIEM  
  SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ  
  KOSTKA RUBIKA – MELON, ARBUZ I FETA Z MIĘTĄ  
  SAŁATKA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI  
  SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I MOZZARELLĄ  
  FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI  
  CARPACCIO Z ARBUZA Z RZODKIEWKĄ I MIĘTĄ  
  SAŁATKA Z NEKTARYNKI Z MOZZARELLĄ I ORZECHAMI  
  KARTOFFELSALAT SAŁATKA ZIEMNIACZANA  

SEZAMOWA SAŁATKA Z JABŁKIEM, ORZECHAMI PECAN I SZPINAKIEM

Sezamowa sałatka z jabłkiem orzechami pecan i szpinakiem:
– Sezamowa, nieco słodka
– Poezja smaków
– Idealna do mięsnych dań
– Genialna na lekką kolację, czy lunch do pracy
– Frapująco pyszna i rozpływająca się w ustach

SEZAMOWA SAŁATKA Z JABŁKIEM, ORZECHAMI PECAN I SZPINAKIEM

ILOŚĆ PORCJI: 2
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT

CO POTRZEBUJESZ:

– Jabłka gala – 2 sztuki
– Garść świeżych liści szpinaku baby
– Nasiona granatu – 2 łyżki
– Orzechy pecan – kilka sztuk
– Ser feta – kawałek do pokruszenia
– Świeże listki mięty
– Cytryna
– Pieprz czarny świeżo mielony

DRESSING:
– Tahini – 1 spora łyżka
– Oliwa z oliwek – 3 łyżki
– Syrop z agawy – 1 łyżka
– Cytryna – 1 łyżka lub sok z 1/3 cytryny
– Sos Teriyaki – 1 płaska łyżka
– Woda – 2 łyżki
– Sól – szczypta

PRZEPIS:

1. Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny.

2. Składniki dressingu, wymieszaj np. w małym słoiczku potrząsając.

3. Na talerzach rozłóż liście świeżego szpinaku, na nich ułóż plasterki jabłek. Dołóż nasiona granatu, dodaj kilka orzechów pecan. Posyp pokruszoną fetą, dodaj kilka listków świeżej mięty.

4. Całość popieprz do smaku świeżo mielonym pieprzem i polej sezamowym dressingiem.

SEZAMOWA SAŁATKA Z JABŁKIEM, ORZECHAMI PECAN I SZPINAKIEM

Czas przygotowania10 minuty
Czas gotowania10 minuty
Porcje: 2
Autor: Globus Kulinarny

SKŁADNIKI

  • Jabłka gala – 2 sztuki
  • Garść świeżych liści szpinaku baby
  • Nasiona granatu – 2 łyżki
  • Orzechy pecan – kilka sztuk
  • Ser feta – kawałek do pokruszenia
  • Świeże listki mięty
  • Cytryna
  • Pieprz czarny świeżo mielony
  • DRESSING:
  • – Tahini – 1 spora łyżka
  • – Oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • – Syrop z agawy – 1 łyżka
  • – Cytryna – 1 łyżka lub sok z 1/3 cytryny
  • – Sos Teriyaki – 1 płaska łyżka
  • – Woda – 2 łyżki
  • – Sól – szczypta

PRZEPIS

  • Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny.
  • Składniki dressingu, wymieszaj np. w małym słoiczku potrząsając.
  • Na talerzach rozłóż liście świeżego szpinaku, na nich ułóż plasterki jabłek. Dołóż nasiona granatu, dodaj kilka orzechów pecan. Posyp pokruszoną fetą, dodaj kilka listków świeżej mięty.
  • Całość popieprz do smaku świeżo mielonym pieprzem i polej sezamowym dressingiem.
SEZAMOWA SAŁATKA Z JABŁKIEM, ORZECHAMI PECAN I SZPINAKIEM

SMACZNEGO!