naleśniki raffaello
Naleśniki Naleśniki na słodko

Naleśniki Raffaello

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 20 minut | Czas gotowania/pieczenia : 20 minut | Porcje : 5 sztuk o średnicy 24 cm

Naleśniki Raffaello – to słodka propozycja dla wielbicieli kokosowych i migdałowych smaków. Super się sprawdzą jako słodki obiad lub kolacja. Gorąco polecam!

Naleśniki Rafaello przepis

By zrobić naleśniki Rafaello wykorzystuję mój podstawowy przepis na ciasto naleśnikowe. Jeśli podzielicie ciasto na 5 porcji, to placki wyjdą średnio grube – i w takiej postaci lubimy je najbardziej. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by ciasta wlać mniej na patelnię i stworzyć cienkie naleśniki, jeśli takowe akurat lubicie bardziej. Pralinki Raffaello wykorzystuję w tych naleśnikach tylko do ozdobienia ich wierzchu, ale oczywiście można kilka sztuk pralinek pokruszyć i dodać do kremu dla podkreślenia smaku.

naleśniki rafaello

Naleśniki Raffaello – Składniki:

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 2 jajka rozmiar M
  • 250 ml mleka
  • 100 ml gazowanej wody mineralnej (lub zwykłej)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego do ciasta (+ ew. odrobina do smażenia)

Masa Rafaello:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36 %
  • 250 g mascarpone
  • 2 czubate łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 2 małe garści migdały w płatkach
  • 2 małe garści wiórków kokosowych
  • kilka sztuk kuleczek Raffaello

naleśniki raffaello przepis

Przepis na naleśniki Raffaello:

  1. Mąkę pszenną tortową przesiać przez sitko do miski. Wbić jajka, dodać cukier, szczyptę soli, olej, mleko oraz wodę (najlepiej gazowaną). Ciasto zmiksować lub wymieszać za pomocą rózgi kuchenne na gładką masę. Odstawić ciasto na około 30 minut, by odpoczęło.
  2. Rozgrzać patelnię do naleśników – większość z nich nie wymaga użycia dodatkowego oleju do smażenia, jeśli doda się olej do ciasta. Jeśli Twoja patelnia jednak tego wymaga, to po rozgrzaniu patelni wlej na nią odrobinę oleju.
  3. Przed nalaniem ciasta na patelnię należy pamiętać, by była ona dobrze, równomiernie rozgrzana – dzięki temu uda się nawet pierwszy naleśnik!
  4. Przed smażeniem należy zamieszać ciasto, by było jednolite. Kolejno za pomocą chochelki nalać porcję ciasta, zakołysać patelnią, by ciasto równomiernie rozeszło się po jej powierzchni. Po zarumienieniu się jednej strony, obrócić naleśnik na drugą stronę (np. za pomocą plastikowej łopatki) i smażyć dalej do zarumienienia się drugiej strony. Po usmażeniu odkładać naleśniki na talerz i przykryć je drugim talerzykiem, by naleśniki nie wysychały i pozostały elastyczne.
  5. Wiórki kokosowe i migdały w płatkach lekko zarumienić na suchej patelni. Odstawić do ostudzenia.
  6. Mascarpone i śmietanka kremówka powinny być schłodzone. Do misy miksera wlać śmietankę, dodać cukier puder i zaczynając najpierw od niskich obrotów, stopniowo zwiększać obroty do najwyższych, miksować śmietankę do czasu aż zacznie być lekko sztywna. Następnie łyżka po łyżce dodawać mascarpone, miksując tylko do czasu połączenia się składników. Kolejno, za pomocą łyżki wmieszać połowę migdałów w płatkach i połowę wiórków kokosowych. Można również dodać kilka pokruszonych pralinek Raffaello.
  7. Na środek każdego naleśnika nałożyć część kremu, a następnie zwinąć naleśnik do środka, tak jak na załączonych zdjęciach. Na wierzchu zrobić kleks z kremu i oprószyć pozostałymi migdałami i wiórkami. Ozdobić pralinkami Raffaello. Można również naleśniki Raffaello oprószyć białą lub mleczną czekoladą startą na tarce o średnich oczkach. Smacznego!

przepis na naleśniki rafaello
placki z kremem kokosowym

5 / 5 ( 1 głosów )

1 thought on “Naleśniki Raffaello”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here