Czekoladowe ciasto z wiśniami
Ciasta ucierane Ciasta z owocami

Czekoladowe ciasto z wiśniami

Tym razem przepis na bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe. W smaku jest bardzo zbliżone do brownie, a wiśnie idealnie pasują do czekolady i wanilii. Zachęcam do wypróbowania przepisu. 🙂

 

Składniki i przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami:

  • 250g mąki pszennej
  • 90g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki likieru amaretto
  • 2 jajka
  • 200g drobnego cukru do wypieków
  • 140g masła
  • 500g mrożonych wiśni

Przed pieczeniem ciasta umieszczamy wiśnie na sitku nad miseczką na co najmniej 2-3 godziny, aby pozbyć się nadmiaru soku. Masło rozpuszczamy i studzimy. Suche składniki, czyli mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia przesiewamy do miseczki, a następnie robimy osobną mieszankę na składniki mokre (maślanka, mleko, amaretto, jajka, cukier, cukier waniliowy) – całość miksujemy chwilę do połączenia się składników. Mieszankę z mokrymi składnikami oraz rozpuszczone masło dodajemy partiami do suchych składników i miksujemy na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy odsączone wiśnie i mieszamy szpatułką. Foremkę o wymiarach 25×25 wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wylewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka.

Czekoladowe ciasto z wiśniami

Składniki na polewę:

  • 250g śmietanki 30%
  • 100g czekolady gorzkiej 80%
  • 125g czekolady mlecznej

Po wyjęciu ciasta z piekarnika przygotowujemy polewę. Czekoladę siekamy i przekładamy do szklanej miseczki. Zalewamy ją gorącą śmietanką 30%, odstawiamy na 30 sekund, aby temperatury się wyrównały. Następnie mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki.

Czekoladowe ciasto z wiśniami

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *