Wędlina z indyka z papryczką chili i kaparami

by - listopada 12, 2020

Tym razem wędlina z mięsa indyka - czyli bardziej fit :) Wędlina przygotowywana jest w szynkowarze, z dodatkiem papryczki chili i kaparów. Dodatki te sprawiają, że mięso ma bardziej wyrazisty, ostrawy posmak - co zdecydowanie nadaje jej pikanterii. Otoczona delikatną galaretką idealnie sprawdzi się jako wędlina na kanapki, nawet bez żadnych dodatkowych warzyw.

Składniki:

  • 1 kg mięsa z uda indyka,
  • 15 g soli peklowej,
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki,
  • 1 papryczka chili,
  • 2 czubate łyżki kaparów,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 130 ml wody.

Mięso z indyka umyć. Usunąć zbędne błony i pokroić w większą kostkę około 4x4 cm. 
Kawałki mięsa przełożyć do miski, posypać solą peklową i słodką papryką. Dobrze wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.
Po tym czasie mięso wyjąć z lodówki. Papryczkę chili pokroić w drobną kosteczkę. Kapary odsączyć z zalewy. 2 łyżki żelatyny rozpuścić w 130 ml zimnej wody. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać.

Do szynkowaru włożyć woreczek i nałożyć do niego mięsną masę. Lekko ubić, aby nie powstały kieszenie powietrzne. Woreczek skręcić, założyć sprężynę i zamknąć szynkowar. Włożyć ponownie do lodówki, tym razem na 12 godzin. 

W wysokim garnku zagotować wodę, wstawić szynkowar. Woda musi sięgać powyżej poziomu mięsa! Parzyć 2,5 godziny w 80°C. Ważne jest, aby stale kontrolować i w razie potrzeby uzupełniać wodę.
Po tym czasie szynkowar wyjąć z wody i całkowicie wystudzić w nim szynkę. Następnie zimny szynkowar wstawić jeszcze do lodówki na kilka godzin. 
Teraz już można wyjąć wędlinę z szynkowaru. 
Przechowywać w lodówce. Nawet po kilku dniach od przygotowania, wędlina nadal smakuje wyśmienicie.



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze