listopada 11, 2020

Kurczak w stylu orientalnym

Dawno już nie przygotowywałam nic w stylu azjatyckim, więc skoro miałam dzisiaj dla odmiany dzień wolny, postanowiłam wymyślić sobie coś dobrego na obiad w klimatach Dalekiego Wschodu.

Miałam akurat w lodówce piersi z kurczaka, wybór był więc prosty - kurczak w stylu orientalnym.

Proste, szybkie i bardzo smaczne!

 

Kurczak w stylu orientalnym - przepis na 4 porcje

Do przygotowania kurczaka będziesz potrzebować:

  • 600g filetów z piersi kurczaka,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sezamu,
  • pół łyżeczki pieprzu syczuańskiego,
  • łyżkę oleju rzepakowego.

 

1. Kurczaka pokrój w cienkie paski.

2. Posiekaj drobno czosnek, dodaj do niego syrop klonowy, sos sojowy i pieprz syczuański, dokładnie wymieszaj i tak przygotowaną marynatą zalej mięso.

3. Zamarynowanego kurczaka wstaw na co najmniej godzinę do lodówki.

4. Po wyjęciu z lodówki zasyp mięso sezamem.

5. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kurczaka. Gotowe!

Żeby utrzymać orientalny klimat kurczaka podałam z ryżem jaśminowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger