Sernik z białą czekoladą i owocami – idealny do kawy

Sernik z białą czekoladą i owocami idealny do kawy

Czy jest lepsze połączenie niż słodkie ciasto i kawa? Zdecydowanie nie. Nie wiem jak Wy, ale ja kocham zapach świeżo mielonych ziaren kawy, słodycz sernika, białej czekolady i owoców. Dziś mam dla Was połączenie tego wszystkiego. Przepis na sernik z białą czekolada i owocami i kilka słów o moim nowym odkryciu jakim jest kawa z palarni Los Gustos.

Kawa świeżo palona ziarnista Los Gustos

Stali czytelnicy bloga wiedzą jak ja i moja rodzina lubimy kawę ziarnistą. Choć oczywiście nie ukrywam, że inne rodzaje też pijam. Jednak, to zapach świeżo palonych ziaren kawy jest tym, który tak kochamy. Nie wiem czy nie postawiłabym go na równi z zapachem świątecznych pierniczków 😉 Dziś kilka słów i moim nowym odkryciu jakim jest palarnia kawy Los Gustos.

Palarnia korzysta wyłącznie na wysokogatunkowych, starannie wybranych rodzajach kawy. To czuć w każdym łyku. Ba… to widać i czuć już po otwarciu opakowania. W palarni kawy Los Gustos znajdziecie zarówno kawy jednorodne, jak i kawy mieszane. U nas każdy lubi co innego, poza tym zawsze przed świętami zamawiam więcej kawy, bo włożyć ją do świątecznych prezentów i podzielić się z bliskimi i przyjaciółmi. Dlatego zaszalałam i do testowania i dzielenia wybrałam aż 11 rodzajów kaw po 250 g (5 jednorodnych i 6 mieszanek) ze wspomnianej palarni Los Gustos. Wszystkie kawy możecie kupić przez Allegro (klik).

Każdy znalazł tu coś dla siebie. Owszem nie przetestowaliśmy jeszcze wszystkich kaw, ale już teraz mogę śmiało napisać, że polecam Wam kawy z palarni Los Gustos. Ja na pewno jeszcze nie raz tam coś zamówię 🙂

A Wam polecam na spróbowanie zestawy kaw – idealne do zapoznania się z ofertą 🙂

  1. Zestaw kaw jednorodnych 5×70 gram
  2. Zestaw mieszanek 6×70 gram

Warto też zwrócić uwagę na promocje jakie ma obecnie palarnia Los Gustos. I tak:

Super oferta!

Przepis na sernik z białą czekoladą i owocami

Kawa jest, to pora na ciasto 🙂 Choć ciasto oczywiście należy przygotować zdecydowanie wcześniej niż kawę 😉 Dziś polecam Wam pyszny sernik z białą czekoladą i owocami. Sernik powstał na bazie dwóch rodzajów sera. Słodyczy dodaje mu biała czekolada, a owoce są przysłowiową kropką nad i. Jeśli lubicie proste ciasta i serniki, to szczerze polecam Wam tą wersję. Sernik z białą czekoladą i owocami nie raz podbił serca domowników i wywołał zachwyt u moich znajomych. Tak prosty w przygotowaniu, a tak pyszny.

Do tego filiżanka dobrej kawy – ja wybrałam kawę Costa Rica Los Gustos. Możecie ją kupić osobno (tutaj) lub pokusić się o świetny zestaw 5 kaw 250 g w naprawdę dobrej cenie (klik). Kawa jest przepyszna. Ma intensywny smak z mocną nutą czekolady. Uwielbiam takie kawy. Czekoladową nutę równoważy nuta pomarańczy, wanilii i moreli. Ciekawe połączenie, które bardzo przypadło mi do gustu. Kawa ma niską kwasowość i moc 2,5/5. Dla mnie coś idealnego na poranki lub do kawałka sernika z białą czekoladą 😉

Jak przygotować sernik z białą czekoladą bez pieczenia?

Przygotowanie sernika z białą czekoladą jest niezwykle proste. Przepis podaję Wam poniżej. Rada! Jeśli nie macie dwóch rodzajów sera, to śmiało możecie użyć np. samego mascarpone. Ja użyłam dwóch, bo zostały mi z innych przepisów 😉 To kto przygotuje taki sernik do kawy?

Składniki:

  • 600 g sera – u mnie 400 g sera na sernik z wiaderka (nie wodnistego) + 200 g mascarpone
  • 300 ml zimnej śmietany 30-36%
  • 100 g białej czekolady
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącego mleka
  • 5 łyżek cukru pudru

Dodatkowo:

  • kruche ciasteczka na spód lub zamiennie 250 g dowolnych rozdrobionych ciastek + 100 g masła
  • 1 puszka owoców w syropie (u mnie mix owocowy)
  • listki świeżej mięty do podania

Przygotowanie:

Tortownicę (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia (spód). Ja dziś tego nie zrobiłam z pośpiechu 😉

Na spód wykładamy kruche ciasteczka lub zmiksowane ciastka wymieszane z rozpuszczonym masłem. Wówczas taki mokry piasek z ciastek należy lekko docisnąć do dna.

Żelatynę zalewamy 4 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na bok.

Do miski przekładamy ser, dodajemy cukier puder i śmietanę. Miksujemy składniki do połączenia.

Do większej miski wlewamy gorące mleko, dodajemy naszą lekko napęczniałą żelatynę i wszystko mieszamy aż żelatyna się rozpuści.

Białą czekoladę kroimy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Do rozpuszczonej czekolady dodajemy stopniowo (!) masę serową cały czas mieszając, aż do połączenia składników. Następnie masę serowo-czekoladową dodajemy stopniowo do naszego mleka z żelatyną. Za każdym razem składniki dokładnie (!) mieszamy, aż do połączenia.

Tak przygotowaną masę na sernik wykładamy na nasz spód.

Wkładamy całość na chwilę do lodówki. W tym czasie odsączamy owoce z syropu. A następnie wykładamy je na nasz sernik i wkładamy ciasto znów do lodówki, aby masa ładnie stężała. Najlepiej sernik zostawić na noc w lodowce.

Przed podaniem sernik zdobimy listkami świeżej mięty.

Smacznego

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz