Złota kapusta — kiszona kapusta z kurkumą

O walorach kiszonej kapusty nie trzeba nikogo przekonywać i pewnie większość z Was ma zapasy przygotowanej kiszonki na całą zimę. Najpopularniejsza sałatka z dodatkiem marchewki i jabłka jest bardzo lubiana. Jednak każda odmiana jest mile widziana, by kiszona kapusta nie znudziła się za szybko. Co powiecie na dodatek kurkumy i imbiru? Dodatkowe walory zdrowotne, żółciutki kolorek i nowy smak. Może warto spróbować? 

Jeżeli używasz kapusty kiszonej bez marchwi do przygotowania sałatki, dodaj marchewkę.

Składniki:

  • 0,5 kg domowej kiszonej kapusty
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • płaska łyżeczka startego imbiru
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki oleju lnianego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

  • imbir, cebulę i jabłko obierz. Jabłko zetrzyj na dużych oczkach tarki jarzynowej, imbir na najmniejszych, a cebulę posiekaj w piórka
  • olej wymieszaj z octem i miodem na gładką emulsję
  • wymieszaj kapustę z przyprawami i startymi warzywami
  • podawaj schłodzoną z lodówki

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *